Scurta introducere
Multe au fost scrise despre jocul de cricket – natura si originile sale sau cum se joaca si unde. Totusi pentru cei neinitiati in arta jocului – care privesc oarecum din afara – cricket-ul ramane o enigma si poate parea adesea plictisitor, neatragator, un joc care se prelungeste inutil in timp si aparent fara nici un scop.
Din contra, pentru majoritatea celor care privesc din ‘interior’, cricket-ul este un joc minunat, cu o multime de calitati si caracteristici ce cu greu pot fi gasite laolalta intr-un singur sport. Mai presus de toate cricket-ul inseamna distractie!
In mare, pe langa deprinderile clasice sportului pe care cricket-ul le dezvolta in jucatori, acesta favorizeaza aparitita unor aptitudini ‘intangibile’ cum ar fi:
- Cultivarea spiritului de echipa si al ‘fair-play-ului’
- Formarea caracterului jucatorilor
- Necesitatea aplicarii unei gandiri strategice si tactice
- Abilitatea de a ghici intentiile jucatorului advers
- Disciplina – reflectata in acceptarea fara obiectii a deciziilor luate de catre arbitru
Un alt aspect al cricket-ului este acela ca, in comparatie cu alte sporturi, a avut una dintre cele mai accelerate rate de evolutie din lume, adaptandu-se continuu ‘pretentiilor’ manifestate de un public global, intr-o permanenta schimbare. Desi cricket-ul a cunoscut o evolutie constanta, farmecul sau este acela ca nu si-a pierdut nici o clipa esenta – si anume ideea de ‘fair-play’. Acest concept este atat de adesea asociat cu cricket-ul, incat limba engleza a adoptat expresia ‘This is not cricket ’ insemnand ‘Nu este cinstit sa’, atunci cand apar situatii sau circumstante partinitoare.
Dat fiind acest proces de evolutie, cricket-ul a devenit extrem de complex in structura si forma. Este condus de un set de Legi (si nu reguli) care sunt monitorizate cu rigurozitate de catre institutiile acreditate – Consiliul International de Cricket (ICC) si Clubul de Cricket Marylebone (MCC) din Anglia. Exista astfel reguli bine definite care reglementeaza precis schimbarile ce apar atunci cand se joaca diferite variante ale jocului de cricket – care pot dura de la un meci de 3 ore (Twenty20) pana la unul cu o durata de 5 zile (Test). Exista chiar o forma care se potriveste in special incepatorilor – Kwik cricket – lipsit de complexitate si destinat in principiu celor care experimenteaza pentru prima data acest sport, asigurandu-le cu brio doza de distractie necesara!
Ca o paranteza, este bine de stiut ca cricket-ul este al doilea cel mai popular sport din lume ce aduna aproape 3 miliarde de fani!
In bara din stanga veti gasi o serie de link-uri care va vor duce catre explicatii detaliate ale jocului pentru toate nivelurile – de la incepatori pana la cele mai complexe aspecte ale jocului , catre Legile si interpretarile acestora.
Pentru mai multe intrebari va rugam sa ne scrieti la office@cricketromania.com