Cricket-ul in sala

In termeni conceptuali, cricket-ul in sala este similar cu cricket-ul clasic. La fel ca si cel jucat pe teren, acest tip de cricket implica doi jucatori la bataie (batsmen) , un aruncator (bowler) si o echipa in teren. Aruncatorul arunca mingea jucatorului la bataie (striker) care trebuie sa marcheze, facand cat mai multe ture. Echipa cu cel mai mare scor la sfarsit castiga jocul. In ciuda acestor similaritati generale, jocul difera semnificativ in raport cu cel traditional, mai ales in ceea ce priveste terenul precum si durata jocului.

Terenul de joc

Lungimea unui teren de joc in acest caz este aceeasi cu terenul conventional, fiind de asemenea delimitat de trei bete la extremitati, insa aici se termina asemanarile. Terenul este inconjurat de un fileu, aflat la cativa metri de fiecare marginea sa. Suprafata de joc este in general reprezentata de un gazon de iarba artificiala. In timp ce dimensiunea terenului ramane aceeasi, regulile se schimba in cazul jucatorilor care lovesc mingea (batsmen) care nu trebuie sa alerge pe toata lungimea terenului. Daca in cazul ‘striker-ului’ , linia de demarcatie se afla in fata betelor, in cazul ‘non-striker-ului’ acestea sunt asezate la jumatatea terenului.

Jucatorii

Cricketul in sala se joaca cu doua echipe a cate 8 jucatori. Fiecare jucator trebuie sa arunce mingea in decursul a doua overs si sa loveasca timp de alte 4 overs. O versiune mai rapida a jocului este aceea unde fiecare echipa joaca cu 6 jucatori si fiecare innings dureaza 12 overs in loc de 16.

Echipamentul

Betele folosite in cricket-ul jucat in sala nu sunt, evident, fixate in pamant. In schimb acestea sunt telescopice si reversibile. Mingea folosita in cricket-ul in sala este una modificata, cu un centru mai moale decat in mod obisnuit. Mingea mai difera si prin faptul ca este de culoare galbena pentru a iesi mai bine in evidenta pe fundaluri de diferite culori. In acest joc pot fi folosite atat batele traditionale cat si unele speciale, mai usoare decat primele. Manusile sunt dintr-un bumbac usor, fara a avea captuseala de protectie pe exterior. Pe partea interioara a acestora sunt aplicate particule de cauciuc pentru a preveni alunecarea.

Inscrierea punctelor

Inscrierea punctelor in cricket-ul jucat in sala se face prin doua modalitati: puncte inscrise la propriu si puncte obtinute ca bonus. Punctele obtinute prin metoda clasica urmeaza exact aceleasi reguli descrise anterior: cei doi jucatori la bataie alearga intre cele doua linii de demarcatie. Punctele bonus se dau atunci cand mingea loveste plasa. Acestea sunt acordate in functie de zona unde este lovita plasa, dupa cum urmeaza:

  • Zona A (plasa din fata – in spatele portarului – wicket keeper): bonus 0
  • Zona B (plasele laterale dintre ‘striker’ si pana la jumatatea terenului): 1 punct (run)
  • Zona C (plasele laterale de la jumatate si pana la capatul opus unde se afla aruncatorul): 2 puncte (runs)
  • Zona D (plasa din spate – aflata in spatele aruncatorului):
    • ‘Prinde’ pamantul: 4 puncte (runs)
    • Cu bolta : 6 puncte (runs)
  • Din zona B sau C in zona D: 3 puncte (runs)

N.B. Pentru ca aceste puncte bonus sa fie acordate, este nevoie ca anterior sa fi fost obtinut macar un punct prin metoda traditionala. Odata indeplinita aceasta conditie, punctele bonus se adauga la cele inscrise deja prin metoda clasica.

Demiterea

Un jucator la bataie poate fi demis la fel ca si in cricket-ul conventional – existand anumite variatii in cazul LBW si Mankad (descrise mai jos) – cu exceptia cazului in care timpul a expirat. Cand un jucator la bataie este demis, 5 puncte sunt deduse din totalul obtinut pana atunci, acesta continuand sa joace. Jucatorii la bataie joaca in perechi batand timp de 4 overs, indiferent ca sunt sau nu demisi.

Mankads

O metoda de demitere mult mai des folosita in cricket in sala este mankad. Un ‘mankad’ se acorda atunci cand aruncatorul finalizeaza miscarea specifica fara sa dea drumul la minge, rupe betele din zona sa din nou fara sa dea drumul mingii si cand non-striker-ul iese din zona demarcata.

LBW (Piciorul inaintea mingii)

In timp ce LBW este inca o forma aprobata de demitere in cricket-ul in sala, ea apare mult mai rar in cel de exterior. Un jucator la bataie poate fi demis prin LBW doar atunci cand nu reuseste sa loveasca si arbitrul este convins ca mingea ar fi atins betele.

Oficialii

Cricket-ul in sala este oficiat de un arbitru care sta in afara terenului de joc, la marginea zonei alocate striker-ului. Arbitrul sta jos sau in picioare, pe o platforma ce se ridica de obicei la 3 metri deasupra terenului. Arbitri secundari (cum ar fi cei specializati pe marcarea punctelor sau pe imagini video) au fost uneori inclusi in competitii nationale sau internationale.

Rezultatele

Echipa cu cel mai mare scor la sfarsitul fiecarui innings este declarata castigatoarea meciului.
In majoritatea cazurilor cricket-ul in sala se joaca in conformitate cu o schema de joc denumita ‘skins’, unde scorul echipelor de cate doi batsmen din fiecare innings sunt comparate doua cate doua, castigand cea cu scorul cel mai mare. De exemplu, sa spunem ca al doilea parteneriat de 2 batsmen din primul innings a marcat 5 puncte in timp ce al doilea parteneriat din al doilea innings a marcat 10 puncte – cel din urma este desemnat castigator conform acestui sistem.

Tipuri de meciuri si competitii

Cricket-ul in sala este jucat de obicei in cadrul unui meci cu 6 sau 8 jucatori in fiecare echipa si respectiv cu overs ce presupun 6 sau 8 aruncari. Aceasta varianta poate fi jucata in toate tipurile de competitii: cu barbati, femei sau mixte.

Test Indoor Cricket

Test Indoor Cricket reprezinta cel mai avansat nivel de cricket in sala si se joaca intre membri Federatiei Mondiale de Cricket in Sala.
Primele meciuri Test internationale in sala s-au jucat intre Australia si Noua Zeelanda in 1985. Acestor echipe li s-au alaturat apoi Anglia (1990), Africa de Sud (1991), Zimbabwe (1998), Namibia (1998), India (2000), Pakistan (2000), Sri Lanka (2002), the Emiratele Arabe Unite (2004), Tara Galilor (2007), Franta (2007) si Guernsey (2007).
Meciurile Test sunt jucate de obicei in cadrul unui grup de meciuri numite ‘serii’ (series) ce cuprind 2 pana la 4 natiuni. Aceste serii constau din 3 pana la 5 meciuri, si acolo unde sunt implicate mai mult de doua natuni, pot include de asemenea o serie finala. Meciurile jucate la Cupa Mondiala sunt considerate meciuri Test.
Competitiile internationale sunt de asemenea organizate pentru juniori si categorii profesioniste pe varste. Meciurile sunt considerate meciuri Test in cadrul diviziilor respective.
Incepand cu 1985, majoritatea seriilor Test dintre Australia si Noua Zeelanda s-au jucat pentru trofeul Trans Tasman. In mod asemanator, din 1990, seriile Test dintre Australia si Anglia s-au jucat pentru un trofeu numit ‘The Ashes’, nume imprumutat de la trofeul disputat de aceleasi natiuni in cadrul outdoor cricket.

Campionate Nationale

Fiecare natiune membra a WICF (World Indoor Cricket Federation) isi organizeaza propriile competitii la nivel national. In Australia, statele si regiunile se intrec in Campionatul Australian de Cricket in Sala (cunoscut in trecut si sub numele de Liga Nationala). Statul cu cele mai multe reusite de pana acum este Queensland ce a castigat numeroase victorii in fiecare dintre divizii.
Competitia nationala care se desfasoara in Noua Zeelanda este cunoscuta sub denumirea de Tri Series si se disputa intre trei provincii – de Nord, Centrala si de Sud. Printre alte competitii nationale organizate in intreaga lume se numara Campionatul Africii de Sud si Liga Nationala a Angliei.

Competitii secundare

Pe langa competitiile jucate la nivel mondial exista unele secundare care se joaca la nivel national. Diferite state, provincii sau zone geografice organizeaza competitii proprii (in Australia cunoscuta sub denumirea de ‘Superleague’, a nu se confunda Liga de Rugby ‘sortita esecului’). Astfel, echipe din diverse zone geografice pot participa la asemenea competitii.

Cupa Mondiala

Cupa Mondiala se organizeaza din doi in doi ani, ultima dintre ele fiind cea din 2007, jucata in Bristol, Marea Britanie, care a fost castigata de Australia in ambele divizii – femei si barbati.
Urmatoarea Cupa se va tine in Queensland, Australia, in 2009.