Legile cricket-ului se constituie dintr-un set de reguli concepute de Marylebone Cricket Club (MCC) care servesc drept standarde de referinta pentru formatul meciurilor de cricket in intreaga lume, pentru a asigura caracterul uniform dar si corectitudinea acestora. In prezent exista 42 de legi, care trateaza toate aspectele privind modul in care se joaca acest joc – cum se castiga, cum este eliminat un batsman precum si specificatiile aferente modului in care terenul trebuie pregatit si mentinut. MCC isi rezerva drepturile de autor in privinta acestor legi si numai aceasta institutie le poate schimba, desi, in prezent, acest lucru ar fi posibil numai in urma unor discutii cu organizatia ce supervizeaza la nivel global acest joc si anume International Cricket Council (ICC).
Cricket-ul este unul dintre putinele sporturi pentru care principiile ce guverneaza jocul sunt numite mai degraba ‘Legi’ decat ‘Reguli’ sau ‘Regulament’.
Istoric al Legilor
Cricket-ul a inceput ca un joc jucat mai ales de catre copii, dar s-a extins apoi catre alte zone cum ar fi cea a pariurilor,unde, atunci cand erau implicati aristocrati, mizele deveneau insemnate.
Primele legi au fost definite in acest context, dorindu-se reglementarea acestui joc pe care se puneau mize foarte mari. Cel mai vechi Cod al cricket-ului se pare ca a fost redactat de anumiti Nobili si Gentlemeni care foloseau Terenul Artileriei din Londra, in 1744.
Un exemplar scris al legilor a fost publicat in 1775 si revizuit de catre aceeasi organizatie de Nobili si Gentlemeni din Kent, Hampshire, Surrey, Sussex, Middlesex si Londra in 1786.
Pe data de 30 Mai 1788, clubul de cricket Marylebone, care fusese format de nobilii si gentlemenii ce jucau jocul de un an, a produs primul sau Set de Legi.
Desi prima versiune de legi lansata de MCC nu a fost acceptata in intregime imediat, sau aplicata cu rigurozitate, legile ce guverneaza jocul de cricket de astazi sunt succesoarele acestui prim set lansat in 1788.