Legile cricketului


Legea 1 – Jucatorii

  1. Numarul de jucatoriUn meci se joaca intre doua echipe, fiecare avand 11 jucatori, dintre care unul este capitan. De comun acord, un meci se poate juca intre echipe formate din mai putin sau mai mult de 11 jucatori, dar pe teren nu trebuie sa se afle mai mult de 11 jucatori in orice moment.
  2. Numirea jucatorilorFiecare capitan va numi in scris jucatorii, catre unul din arbitri, inainte de tragerea la sorti. Dupa numire, niciun jucator nu poate fi schimbat fara acordul capitanului echipei adverse.
  3. CapitanulDaca intr-un anumit moment capitanul nu este disponibil, un loctiitor ii va lua locul.
    • in cazul in care capitanul nu este disponibil cand se face tragerea la sorti, loctiitorul este responsabil pentru nominalizarea jucatorilor, daca nu a fost facuta deja, si pentru tragerea la sorti. A se vedea punctul 2 de mai sus si Legea 12.4 Tragerea la sorti.
    • in orice moment dupa nominalizarea jucatorilor, numai jucatorul nominalizat poate indeplini functia de adjnct in executarea atributiilor si responsabilitatilor de capitan dupa cum se mentioneaza în aceste Legi.
  4. Raspunderea capitanilor de jocCapitanii trebuie in orice moment sa se asigure ca jocul respecta spiritul, traditiile si Legile. A se vedea Preambul – Spiritul jocului de cricket si Legea 42.1 Joc sporiv si nesportiv – responsabilitatea capitanilor.

Legea 2 – Rezervele si alergatorii; Batsmanul sau jucatorul de camp ce paraseste terenul; Batsmanul se retrage; Batsmanul incepe jocul

  1. Inlocuitori si alergatori
    1. Daca arbitrii considera ca un jucator s-a accidentat sau s-a imbolnavit dupa numire, vor permite jucatorului sa aiba
      1. inlocuitor care va juca pe teren.
      2. un alergator cand apara poarta.Orice accidentare sau imbolnavire care survine dupa numirea jucatorilor pana la finalul meciului, va fi permisa indiferent daca meciul este in curs de desfasurare sau nu.
    2. Arbitrii trebuie sa aiba puterea de a aprecia, pentru alte motive in intregime acceptabile, inlocuirea unui jucator sau a unui alergator cu un batsmen la inceputul meciului sau in orice alt moment ulterior.
    3. Un jucator care doreste sa isi schimbe tricoul, ghetele etc., trebuie sa paraseasca terenul pentru a face acest lucru. Nu se va permite inlocuirea sa.
  2. Obiectii la inlocuiriCapitanul echipei adverse nu va avea dreptul sa obiecteze ca un jucator se afla pe teren ca inlocuitor si nici cu privire la pozitionarea acestuia pe teren. Niciun inlocuitor nu are insa dreptul de a fi portar. A se vedea punctul 3 de mai jos.
  3. Restrictii privind rolul inlocuitorilorUn inlocuitor nu va putea lovi cu bata sau arunca mingea si nu va putea avea rolul de weeket-keeper. A se vedea Legea 1.3(b) Capitanul.
  4. Jucatorul pentru care s-a introdus un inlocuitorUn jucator are dreptul de a lovi cu bata, de a arunca mingea sau de a juca pe teren, chiar daca anterior s-a introdus un inlocuitor pentru el.
  5. Jucator absent sau care paraseste terenulDaca un jucator de camp nu este pe partea de teren a echipei sale la inceputul meciului sau in orice moment ulterior, sau paraseste terenul in timpul jocului,
    1. arbitrul va fi informat de motivele absentei acestuia.
    2. el nu va putea reveni in teren in timpul meciului decat cu consimtamantul arbitrului. A se vedea punctul 6 de mai jos. Arbitrul isi va da consimtamantul in acest sens imediat ce este posibil.
    3. daca jucatorul absenteaza 15 minute sau mai mult, nu va mai avea apoi dreptul de a arunca mingea, conform (i), (ii) sau (iii) de mai jos, decat dupa ce a fost prezent pe teren o durata cel putin egala cu cea a absentei sale.
      1. Absenta sau penalizarea pentru absenta nu vor fi reportate intr-o noua zi de joc.
      2. Daca, la follow-on sau la penalizare, una din parti prinde si arunca mingea inapoi doua servicii consecutive, restrictia va continua cat este necesar, conform punctului (i) de mai sus, dar nu va fi reportata in inningul urmator.
      3. Timpul pierdut cu o pauza neprevazuta din joc va fi contorizat ca timp pe teren pentru orice jucator ce intra pe teren la continuarea jocului. A se vedea Legea 15.1 Un interval.
  6. Jucatorii care revin fara permisiuneDaca un jucator intra pe teren in contradictie cu punctul 5(b) de mai sus si vine in contact cu mingea in timp ce aceasta se afla in joc,
    1. lovitura se va anula imediat, iar arbitrul va acorda 5 puncte de penalizare echipei care este la bataie. In plus, punctele insrise de batsmen trebuie calculate impreuna cu punctul in desfasurare daca s-a trecut deja la ofensiva. Mingea nu va fi considerata una de punct.
    2. Arbitrul ii va informa pe celalalt arbitru, pe capitanul echipei din teren, pe batsmen si cat de curand posibil, pe capitanul echipei care este la bataie, de motivele actiunii sale.
    3. Arbitrii vor raporta intamplarea cat de curand posibil conducerii echipei din teren si oricarui alt organism responsabil pentru meci, care va lua la randul sau decizia corespunzatoare impotriva capitanului si jucatorului implicat.
  7. „Runner” (alergatorul)Jucatorul cu rol de alergator pentru un batsmen va fi membru al echipei care este la bataie si, daca e posibil, va fi un jucator care a lovit deja mingea in acel inning. Alergatorul va purta echipament de protectie extern identic cu cel al batsmen-ului pentru care alearga si va avea o bata.
  8. Incalcarea legilor de catre un jucator la inning care are un alergator
    1. Alergatorul unui batsmen se supune legilor. Acesta va fi considerat drept batsmen, cu exceptia cazurilor in care exista prevederi specifice pentru rolul sau de alergator. A se vedea punctul 7 de mai sus si Legea 29.2 Care este terenul unui batsman.
    2. Un batsmen cu alergator va fi penalizat pentru orice incalcare a Legilor de catre alergatorul sau, ca si cum ar fi fost el insusi responsabil de acea incalcare. Mai exact, va fi afara daca alergatorul sau este dat afara conform Legii 33 Handled the ball, 37 Obstructionarea terenului, 38 Run out.
    3. Daca un batsmen cu un alergator este atacant, el se va supune legilor si va primi penalizarile impuse de orice incarcare a Legilor.In plus, daca este in afara terenului sau cand se doboara poarta din partea portarului prin actiunea clara a unu jucator de camp atunci, in ciuda (b) pozitiei non-striker-ului si a runnerului
      1. in ciuda reglementarilor Legii 38.2(e) este afara Run out cu exceptia cazului (ii) de mai jos. Sectiunile (a), (b), (c) si (d) ale Legii 38.2 Batsmanul nu este Run out se va aplica.
      2. Este eliminat Stumped daca aruncarea nu este No ball si poarta este doborata in mod corect de catre wicket-keeper fara interventia a unui alt jucator de camp. Cu toate acestea, Legea 39.2(a) Nu este out Stumped se va aplica.Daca el este eliminat astfel, punctele incheiate de alergator si de celalalt batsmen inainte de eliminare nu vor fi punctate. Cu toate acestea, penalizarile care au fost acordate oricareia dintre parti vor ramane valabile. A se vedea Legea 18.6 Puncte de penalizare. Non-strikerul se va intoarce la locul initial.
    4. Cand un batsmen are un alergator nu este atacant
      1. el ramane sub incidenta Legii 33 Handled the ball si Legii 37 Obstructionarea terenului, dar se considera a fi afara din joc.
      2. el va trebui sa stea in pozitia indicata de arbitrul din partea atacantului, pentru a nu impiedica jocul.
      3. va fi pasibil, indiferent de punctul (i) de mai sus, de penalizare conform legilor, pentru orice act nesportiv.
  9. Batsmen care se retrageUn batsmen se poate retrage in orice moment in timpul inningul cand mingea este scoasa din joc. Arbitrii vor fi informati de motivele pentru care jucatorul se retrage, inainte de a permite ca jocul sa reinceapa.
    1. Daca un batsmen se retrage din cauza unei imbolnaviri, a unui accident sau din alt motiv inevitabil, el isi poate relua inningul conform punctului (c) de mai jos. Daca dintr-un motiv oarecare nu face acest lucru, inningul sau va fi inregistrat ca ‘Retras – nu este afara’.
    2. Daca un batsman se retrage din orice alt motiv decat punctul (a) de mai sus, el isi poate relua inningul doar cu acordul capitanului echipei adverse. Daca dintr-un motiv oarecare nu isi reia inningul, este inregistrat ca ‘Retras – afara’.
    3. Dupa retragere, un batsmen isi poate relua inningul doar la caderea unei porti sau la retragerea altui jucator la inning.
  10. Inceperea inningului unui batsmenCu exceptia momentului in care incepe inningul uneia dintre parti, se considera ca un batsmen si-a inceput inningul din momentul in care intra pe terenul de joc, daca nu s-a anuntat pauza. Serviciul jucatorului care deschide jocul si cel al oricarui alt batsmen la reluarea jocului dupa pauza vor incepe la fluierul ce indica reinceperea jocului.

Legea 3 – Arbitrii

  1. Numirea si prezentaInainte de meci, vor fi numiti doi arbitri, cate unul pentru fiecare parte a terenului, pentru a controla jocul conform legilor, cu impartialitate absoluta. Arbitrii vor fi prezenti pe teren si vor raporta conducerii terenului cu cel putin 45 de minute inainte de inceperea programata a meciului.
  2. Schimbarea arbitrilorUn arbitru nu poate fi schimbat in timpul meciului decat in circumstante exceptionale, daca se accidenteaza sau se imbolnaveste. Daca s-a schimbat arbitrul, inlocuitorul va actiona doar ca arbitru la capatul atacantului, cu exceptia cazului in care capitanii sunt de acord ca acesta poate prelua responsabilitatea integrala ca arbitru.
  3. Intelegerile cu capitanii inainte de tragerea la sorti, arbitrii
    1. se vor asigura care sunt orele de joc si vor confirma cu capitanii
      1. mingile ce se vor utiliza in timpul meciului. A se vedea Legea 5 Mingea.
      2. duratele pauzelor pentru mese si pentru bauturi. A se vedea Legea 15 Intervaluri.
      3. limitele terenului de joc si permisiunile pentru limite. A se vedea Legea 19 Boundaries.
      4. conditiile speciale de joc care pot afecta desfasurarea meciului.
    2. vor informa scorerii despre intelegerile de la punctele (ii), (iii) si (iv) de mai sus.
  4. Informarea capitanilor si a scorerilorinainte de tragerea la sorti, arbitrii se vor intelege intre ei si vor informa ambii capitani si ambii scoreri
    1. cu privire la ceasul si cronometrul de rezerva care vor fi utilizate in timpul meciului.
    2. limita terenului de joc respecta cerintele din Legea 19.2 Boundaries
  5. Portile, liniile de demarcatie si limiteleInainte de tragerea la sorti si pe parcursul meciului, arbitrii se vor asigura ca:
    1. portile sunt plasate corect in teren. A se vedea Legea 8 Portile
    2. liniile de demarcatie sunt trasate corect. A se vedea Legea 9 Liniile de demarcare bowling, popping si return
    3. limita terenului de joc respecta cerintele din Legea 19.2 Definirea limitei – marcarea limitei
  6. Desfasurarea jocului, implementari si echipamentInainte de tragerea la sorti si pe parcursul meciului, arbitrii se vor asigura ca:
    1. jocul se desfasoara in stricta conformitate cu Legile.
    2. implementarile jocului sunt conforme cu
      1. Legea 5 Mingea
      2. Cerinte vizibile extern ale Legii 6 Bata si Apendice E,
      3. Fie Legea 8.2 Dimensiunea portilor si 8.3 Bails sau, daca este cazul, cu Legea 8.4 Cricket pentru juniori.
      1. niciun jucator nu foloseste un alt echipament decat cel permis. A se vedea Anexa D. Retineti in special aceasta interpretare a “casca de protectie”.
      2. manusile portarului respecta cerintele din Legea 40.2 Manusile.
  7. Fairplay-ul si jocul nesportivArbitrii vor fi singurii care vor judeca daca jocul a fost fairplay sau nu.
  8. Calitatea terenului, vremii si luminii
    1. Arbitrii vor fi judecatorii finali ai calitatii terenului, vremii si luminii sau a conditiilor exceptionale pentru a deterina daca este periculos sau nerezonabil pentru desfasurarea jocului. Conditiile nu vor fi privite ca periculoase sau nerezonabile doar pentru ca nu sunt ideale.
    2. Conditiile vor fi privite ca periculoase daca exista un risc pentru siguranta jucatorilor sau a arbitrilor.
    3. Conditiile vor fi privite ca nerezonabile daca, ne prezentand un risc pentru siguranta, acestea reprezinta un risc pentru a lasa jocul sa continue.
  9. Suspendarea jocului din cauza conditiilor nefavorabile
    1. Toate referintele la teren includ zona de pitch. A se vedea Legea 7.1 Zona pitch-ului.
    2. Daca la un moment dat arbitrii convin asupra faptului ca terenul, vremea sau lumina sau a altor circumstante nu sunt favorabile sau sunt periculoase desfasurarii jocului, ei vor intrerupe meciul imediat sau nu vor permite ca jocul sa reinceapa.
    3. Daca meciul se suspenda, arbitrii au responsabilitatea de a monitoriza conditiile. Acestia vor efectua inspectii ori de cate ori este necesar, fara a fi insotiti de niciunul dintre jucatori sau oficiali. Imediat ce arbitrii convin ca respectivele conditii au devenit potrivite pentru desfasurarea meciului, ei vor rechema jucatorii pentru reluarea meciului.
  10. Pozitia arbitrilorArbitrii se vor pozitiona astfel incat sa poata vedea orice actiune care ar putea necesita o decizie din partea lor.Avandu-se in vedere aceasta conditie generala, arbitrul de la capatul jucatorului de la inning se va pozitiona astfel incat sa nu impiedice alergarea aruncatorului si sa nu blocheze campul vizual al atacantului.Arbitrul de la capatul strikerului poate decide sa stea in afara si nu in interiorul terenului de aruncare, cu conditia sa ii informeze pe capitanul echipei din teren, pe atacant si pe celalalt arbitru de intentia sa.
  11. Schimbarea locurilor arbitrilorArbitrii isi vor schimba locurile dupa un inning complet al fiecarei echipe. A se vedea Legea 12.3 Inning complet.
  12. Consultarea intre arbitriToate disputele vor fi judecate de catre arbitri. Arbitrii se vor consulta unul cu celalalt daca va fi necesar. A se vedea Legea 27.6 Consultarea arbitrilor.
  13. Semnlizarile arbitrilor
    1. Arbitrii vor utiliza urmatorul cod de semnalizari
      1. Semnalizari cand mingea se afla in jocDead ball – prin incrucisare succesiva a incheieturilor deasupra taliei.No ball – prin intinderea orizontala a unui brat.Afara – prin ridicarea degetului aratator deasupra capului. (Daca nu este afara, arbitrul va striga ‘Nu este afara’.)Wide – Prin intinderea orizontala a ambelor brate.
      2. Daca mingea este ratata, arbitrul de la capatul bowlerului va repeta semnalele de mai sus, cu exceptia celui pentru Afara, pentru scoreri.
      3. Semnalele de mai jos vor fi indicate scorerilor doar cand mingea este ratata:Limita 4 – prin balansarea unui brat dintr-o parte in alta, terminand miscarea cu bratul peste piept.Limita 6 – prin ridicarea ambelor brate deasupra capului.Bye – prin ridicarea mainii cu palma deschisa de Penalizare de cinci puncte pentru echipa la aruncare – prin plasarea mainii pe umarul opusLeg bye – prin atingerea cu mana a unui genunchi ridicat asupra capuluiInceperea ultimei ore – prin aratarea unei incheieturi ridicate cu cealalta mana.Penalizare de cinci puncte pentru echipa la bataie – prin bataia repetata a umarului cu palma mainii opuse.Minge noua – prin tinerea mingiei deasupra capuluiRevocarea ultimei semnalizari – prin atingerea ambilor umeri, fiecare cu mana opusa.Alergare scurta – prin indoirea in fata a unuia din brate si atingerea umarului cel mai apropiat cu varfurile degetelor.Toate aceste semnale vor fi semnalizate de catre arbitrul de la capatul bowlerului, exceptie facand acela semnal pentru Short run, care nu trebuie sa fie semnalizata de catre arbitrul care se afla la capatul unde apare Short run. In orice caz, arbitrul de la capatul bowlerului va fi responsabil pentru semnalizarea catre scoreri a Short run si pentru ai informa de numarul de puncte ce trebuie notate.
    2. Arbitrii vor astepta confirmarea separata a fiecarei semnalizari de catre scoreri inainte de a permite continuarea jocului.
  14. Corectitudinea scoruluiConsultarea dintre arbitri si scoreri asupra punctelor controversate este esentiala. Arbitrii se vor asigura de corectitudinea numarului de puncte inscrise, a numarului de porti cazute si, acolo unde este cazul, asupra numarului de overuri aruncate pe tot parcursul jocului. Ei se vor pune de acord cu scorerii asupra acestor numere, cel putin la fiecare pauza, alta decat cea pentru bauturi, si la finalul meciului. A se vedea Legile 4.2 Corectitudinea scorului, 21.8 Corectitudinea resultatului si 21.10 Resultatul ce nu va fi schimbat.

Legea 4 – Scorerii

  1. Numirea scorerilorVor fi numiti doi scoreri pentru a inregistra toate punctele inscrise, toate portile luate si, acolo unde este cazul, numarul de tururi aruncate.
  2. Corectitudinea scoruluiScorerii se vor consulta frecvent pentru a se asigura ca inregistrarile lor corespund. Ei vor confrunta aceste inregistrari cu arbitrii, cel putin la fiecare pauza, alta decat cea pentru bauturi, si la finalul meciului, mai exact vor confrunta: numarul de puncte inscrise, numarul de porti cazute si, acolo unde este cazul, numarul de tururi aruncate. A se vedea legea 3.15 Corectitudinea scorului.
  3. Confirmarea semnalizarilorScorerii vor accepta toate instructiunile si semnalizarile arbitrilor. Ei vor confirma imediat fiecare semnalizare.

Legea 5 – Mingea

  1. Greutate si dimensiuniMingea noua nu va cantari sub 5½ uncii/155,9g, dar nici mai mult de 5¾ uncii/163g, iar circumferinta sa nu va fi sub 8 inci/22,4cm, dar nici peste 9 inci/22,9cm.
  2. Aprobarea si controlul mingiilor
    1. Toate mingiile care vor fi folosite intr-un meci, dupa ce au fost aprobate de arbitri si capitani, se vor afla in posesia arbitrilor inainte de tragerea la sorti si vor ramane sub controlul acestora pe durata meciului.
    2. Arbitrul va lua in posesie mingea la caderea fiecarei porti, la inceperea fiecarei pauze si la fiecare intrerupere a jocului.
  3. Minge nouaCu exceptia cazului in care s-a convenit altfel inaintea meciului, oricare dintre capitani poate cere o minge noua la inceputul fiecarui inning.
  4. Mingea noua in meciuri ce dureaza mai mult de o ziIntr-un meci care dureaza mai mult de o zi, capitanul echipei din teren poate cere o minge noua dupa aruncarea numarului de overuri prevazut cu mingea veche. Organismul de reglementare a cricketului din tara respectiva va decide numarul de overuri aplicabil local, care insa nu va fi mai mic de 75.Arbitrul isi va informa colegul si va indica batsmen-ului si scorerilor introducerea in joc a unei mingi noi.
  5. Minge pierduta sau care s-a deteriorat si nu se mai poate utiliza pentru jocDaca pe durata jocului mingea nu mai poate fi gasita sau recuperata, sau daca arbitrii convin ca mingea a fost deteriorata si nu se mai poate juca normal cu ea, arbitrii o vor inlocui cu o minge de o uzura comparabila cu cea pe care o avea mingea precedenta inainte de a fi necesara inlocuirea ei. La inlocuirea mingii, arbitrii vor informa jucatorii de la inning si capitanul echipei din teren.
  6. SpecificatiiSpecificatiile de la punctul 1 de mai sus se aplica doar pentru cricketul masculin. Urmatoarele specificatii se aplica pentru:
    1. Cricketul feminin – greutate: intre 4 uncii/140g si 5 uncii/151g. Circumferinta: de la 8¼ inci/21,0cm la 8 inci/22,5cm.
    2. Cricketul de juniori – greutate sub 13: intre 4 uncii/133g si 5 uncii/144g. Circumferinta: de la 8¼ inci/20,5cm la 8 inci/22,0cm

Legea 6 – Bata

  1. Latime si lungimeBata nu va depasi 38 inci/96,5cm lungime. Lama batei va fi exclusiv din lemn si nu va depasi 4¼ inci/10,8cm in partea cea mai lata.
  2. Invelisul lameiLama poate fi acoperita cu material pentru protectie, intarire sau reparare. Materialul nu va depasi 1/16 inci/1,56mm grosime si nu va fi de natura sa deterioreze mingea.
  3. Mana sau manusa ca parte a batei in aceste legi,
    1. referirea la bata va implica situatia in care bata este tinuta de jucatorulde la inning.
    2. contactul dintre minge si
      1. bata atacantului sau
      2. mana atacantului, care tine bata
      3. oricare parte a manusii purtate pe mana atacantului care tine bata vor fi considerate ca fiind subsumate situatiei in care mingea a lovit sau a atins bata sau a fost lovita de bata.

Legea 7 – Pitch-ul

  1. Zona pitch-uluiPitch-ul este o zona dreptunghiulara de pe teren, cu lungimea de 22 iarzi/20,12m si latimea de 10 picioare/3,05m. Pitch-ul este delimitat la fiecare capat de zonele pentru aruncare si in lateral de linii imaginare, cate una de fiecare parte a liniei imaginare ce uneste centrele celor doua porti din mijloc, fiecare fiind paralel cu aceasta si la 5 picioare/1,52m distanta de ea. A se vedea Legile 8.1 Latimea si plasarea pitch-ului si 9.2 Zona de bowling.
  2. Pregatirea pentru joc a pitch-uluiArbitrii vor fi unicii judecatorii finali ai calitatii pitch-ului pentru desfasurarea jocului. A se vedea Legile 3.8 Calitatea terenului, a vremii si a luminii si 3.9 Suspendarea jocului din cauza conditiilor terenului, vremii si luminii.
  3. Selectia si pregatireaInainte de meci, Autoritatea pentru Terenuri va fi responsabila de selectia si pregatirea pitch-ului. In timpul meciului, arbitrii vor controla utilizarea si intretinerea pitch-ului.
  4. Schimbarea pitch-uluiPitch-ul nu va fi schimbat in timpul jocului decat daca arbitrii decid ca este nerezonabil sau periculos sa se continue meciul pe acesta si atunci doar cu consimtamantul ambilor capitani.
  5. Pitch-uri ce nu sunt din gazon naturalDaca se va utiliza un pitch ce nu are gazon natural, suprafata artificiala va respecta urmatoarele dimensiuni:Lungimea – minim 58 picioare/17,68mLatimea – minim 6 picioare/1,83mA se vedea legea 10.8. (Pitch-uri artificiale

Legea 8 – Portile

  1. Latimea si plasarea pe pitchDoua seturi de porti vor fi plasate pe pitch in parti opuse si paralele intre ele la o distanta de 22iarzi/20,12m intre centrul celor doua porti. Fiecare set va avea o latime de 9inci/22,86cm si va fi alcatuit din 3 stumps (bete de lemn) cu 2 bails deasupra lor.
  2. Dimensiunea betelor de lemn (stumps)Capetele de sus ale betelor se vor afla la 28 inci/71,1cm deasupra suprafetei de joc si vor fi rotunjite, cu exceptia santurilor pentru bails. Portiunea unui bat de lemn situata deasupra suprafetei de joc va fi cilindrica, cu exceptia varfului rotunjit, iar sectiunea circulara a diametrului nu va fi mai mica de 13/8inci/3,49cm si nici mai mare de 1½ inci/3,81cm. A se vedea Anexa A.
  3. Bails
    1. Bails, cand se afla in partea superioara a betelor portii,
      1. nu se vor proiecta cu peste ½ inci/1,27cm deasupra acestora.
      2. se vor potrivi intre betele portii fara a le forta din pozitia verticala.
    2. Fiecare bails va respecta urmatoarele specificatii. A se vedea Anexa A.Lungime totala:- 4 5/16 inci/10,95cmLungimea cilindrului:- 2 1/8 inci/5,40cmProeminenta lunga:- 1 3/8 inci/3,49cmProeminenta scurta:- 13/16 inci/2,06cm
  4. Cricket pentru junioriLatime:- 8 inci/20,32cmPitch pentru juniori sub 13 ani:- 21 iarzi/19,20mPitch pentru juniori sub 11 ani:- 20 iarzi/18,29mPitch pentru juniori sub 9 ani:- 18 iarzi/16,46mInaltimea deasupra suprafetei de joc:- 27 inci/68,58cmFiecare stumpDiametru:- nu mai mic de 1¼ inci/3,18cm şi nu mai mare de 13/8 inci/3,49cmFiecare bailsPer total:- 313/16 inci/9,68cmCilindru:- 113/16 in/4,60cmProeminenta lunga:- 1¼ inci/3,18cmProeminenta scurta:- 3/4 inci/1,91cm 
  5. Cricket pentru junioriLatime:- 8 inci/20,32cmTerenul de serva pentru juniori sub 13 ani:- 21 iarzi/19,20mTerenul de serva pentru juniori sub 11 ani:- 20 iarzi/18,29mTerenul de serva pentru juniori sub 9 ani:- 18 iarzi/16,46mInaltimea deasupra suprafetei de joc:- 27 inci/68,58cmFiecare stump:Diametru: – nu mai mic de 11/4 inci/3,18cm si nu mai mare de 13/8 inci/3,49cmFiecare bails:Per total: – 313/16 inci/9,68cmCilindru:- 113/16 in/4,60cmProeminenta lunga:- 1¼ inci/3,18cmProeminenta scurta:- 3/4 inci/1,91cm
  6. Eliminarea bails-urilorDaca este cazul, arbitrii pot cadea de acord ca bails sa fie eliminate. in aceasta situatie, nu se vor utiliza bails la niciun capat. Utilizarea bails-urilor se va relua imediat ce conditiile permit acest lucru. A se vedea Legea 28.4. Eliminarea bails-urilor.

Legea 9 – Zonele de matcaj pentru bowling, popping si revenire

  1. Zonele de marcajLa fiecare capat al terenului de serva vor fi marcate cu alb, asa cum se specifica la punctele 2, 3 si 4 de mai jos, o zona de serva, una de popping si doua zone de revenire. A se vedea Anexa B.
  2. Marcajul de bowlingMarcajul de bowling, care este marginea din spate a marcajului, va fi linia ce trece prin centrele celor trei bete (stumps) de la acel capat. Aceasta va avea 8 picioare 8 inci/2,64m lungime, cu betele in centru.
  3. Marcajul de poppingMarcajul de popping, care este marginea din spate a marcajului, va fi in fata si paralela cu zona de serva, la o distanta de 4 picioare/1,22m de aceasta. Marcajul de popping va fi demarcat la minim 6 picioare/1,83m pe fiecare parte a liniei imaginare ce uneste centrele celor 2 bete din mijloc si se va considera a avea o lungime nelimitata.
  4. Marcajul de revenireMarcajele de revenire, care sunt marginile interioare ale marcajelor, vor fi in unghi drept cu zona de popping, la 4 picioare 4 inci/1,32m de fiecare parte a liniei imaginare ce uneste centrele celor doua bete din mijloc. Fiecare zona de revenire va fi marcata de la zona de popping la minim 8 picioare/2,44m in spatele acesteia si se va considera a avea o lungime nelimitata.

Legea 10 – Pregatirea si intretinerea terenului de joc

  1. NetezireaPitch-ul nu va fi netezit in timpul meciului decat in conditiile permise de punctele (a) si (b) de mai jos.
    • Frecventa si durata neteziriiPe parcursul meciului, pitch-ul poate fi netezit la solicitarea capitanului echipei care este la bataie, pentru o perioada de maxim 7 minute, inainte de inceperea fiecarui inning, cu exceptia primului inning al meciului, si la inceperea jocului in fiecare din zilele urmatoare. A se vedea punctul (d) de mai jos.
    • Netezirea dupa un inceput intarziat
      In plus fata de netezirea permisa mai sus, daca dupa tragerea la sorti si inainte de primul inning al meciului, inceputul este intarziat, capitanul echipei care este la bataie poate solicita netezirea terenului de serva timp de maxim 7 minute. insa daca arbitrii decid de comun acord ca intarzierea nu are un efect semnificativ asupra starii terenului de serva, acestia pot refuza cererea de netezire a pitch-ului.
    • Alegerea rolelor de netezire
      Daca exista mai multe role de netezire, alegerea ii apartine capitanului echipei care este la bataie, care se va folosi.
    • Durata permisa de netezireNetezirea permisa (maxim 7 minute) inainte de inceperea meciului in fiecare zi va fi initiata cu maxim 30 de minute inainte de momentul programat sau reprogramat pentru inceperea jocului. Daca doreste, capitanul echipei care este la bataie poate insa amana inceperea netezirii pana la maxim 10 minute inainte de ora programata sau reprogramata pentru inceperea meciului.
    • Cand nu este suficient timp pentru a se finaliza netezireaDaca un capitan declara un inning inchis sau anuleaza un inning sau impune follow-on, iar astfel celalalt capitan este impiedicat sa-si exercite optiunea pentru netezirea terenului de serva (maxim 7 minute), sau daca din orice alt motiv este impiedicata netezirea, timpul suplimentar pentru finalizarea netezirii va fi scazut din timpul de joc normal.
  2. Maturarea
    • Daca se va efectua o netezire, pitch-ul trebuie intai maturat pentru a se evita deteriorarea prin tasarea de reziduuri. Maturarea se va face astfel incat cele 7 minute ale netezirii sa nu fie afectate.
    • Pitch-ul va fi curatat de reziduuri in pauzele pentru mese, intre servicii si la inceputul fiecarei zile, nu mai devreme de 30 de minute si nici mai tarziu de 10 minute inainte de inceperea programata sau reprogramata a meciului. A se vedea legea 15.1 O pauza.
    • Indiferent de prevederile (a) si (b) de mai sus, arbitrii nu vor permite maturarea daca vor considera ca acest lucru este in detrimentul suprafetei pitch-ului.
  3. Tunderea ierbii
    • Pitch-ulIarba de pe pitch va fi tunsa in fiecare zi de meci, daca permit conditiile terenului si cele meteorologice.
    • Terenul de joc exteriorPentru a se asigura ca ambele parti beneficiaza de conditii similare, terenul de joc exterior trebuie tuns in fiecare zi de meci, daca permit conditiile terenului si cele meteorologice. Daca din motive altele decat cele ce tin de teren si conditiile vremii, nu se poate tunde complet iarba terenului de joc exterior, Autoritatea pentru Terenuri va instiinta capitanii si arbitrii cu privire la procedura de adoptat pentru tunderea ierbii in timpul meciului.
    • Responsabilitatea pentru tunderea ierbiiTunderea ierbii inainte de meci este responsabilitatea Autoritatii pentru Terenuri.Toate operatiile de tundere a ierbii ulterioare se vor efectua sub supravegherea arbitrilor.
    • Programarea tunderii ierbii
      • Tunderea ierbii terenului de serva in oricare din zilele meciului trebuie terminata nu mai tarziu de 30 de minute inainte de ora programata sau reprogramata a meciului din ziua respectiva.
      • Tunderea ierbii terenului de joc exterior in oricare din zilele meciului trebuie terminata nu mai tarziu de 15 minute inainte de ora programata sau reprogramata a meciului din ziua respectiva.
  4. IrigareaPitch-ul nu va fi irigat pe durata meciului.
  5. Refacerea zonelor de marcajZonele de marcaj vor fi marcate din nou oricand arbitrii considera necesar.
  6. Intretinerea gaurilorArbitrii se vor asigura ca gaurile facute de aruncatori si de jucatorii de la bataie sunt curatate si uscate, atunci cand este necesar, pentru a facilita desfasurarea meciului. In meciuri ce dureaza mai mult de o zi, arbitrii vor permite, daca este necesar, reumplerea cu gazon natural a gaurilor facute de aruncator in cursa de lansare, sau utilizarea de umpluturi rapide in acelasi scop.
  7. Securizarea gaurilor si intretinerea pitch-uluiPe durata meciului, arbitrii vor permite jucatorilor sa isi securizeze gaurile prin utilizarea de rumegus, cu conditia sa nu deterioreze pitch-ul si sa respecte Legea 42 Joc sportiv si nesportiv.
  8. Pitch-uri ce nu sunt din gazon naturalAcolo unde este cazul, se vor aplica prevederile 1 – 7 de mai sus.

Legea 11 – Acoperirea pitch-ului

  1. Inainte de meciUtilizarea de prelate inainte de meci este responsabilitatea Autoritatii pentru Terenuri si poate include acoperirea completa, daca este necesar. Autoritatea pentru terenuri va acorda insa capitanilor ocazia de a inspecta pitch-ul inainte de a-si numi jucatorii si arbitrilor ocazia de a-si face datoria conform Legilor 3 (Arbitrii), Legea 7 (Pitch-ul) si Legea 10 (Pregatirea si intretinerea terenului de joc).
  2. Pe durata meciuluiPitch-ul nu va fi acoperit complet pe durata meciului decat daca reglementarile sau acordurile de dinaintea tragerii la sorti prevad acest lucru.
  3. Acoperirea traseelor de alergare ale aruncatorilorDaca este posibil, traseele de alergare ale aruncatorilor vor fi acoperite cand vremea este nefavorabila, pentru a fi pastrate uscate. Cu exceptia cazului in care s-a cazut de acord asupra unei acoperiri complete, conform punctului 2 de mai sus, prelatele utilizate nu se vor extinde mai mult de 5 picioare/1,52m in fata fiecarei zone de popping.
  4. Scoaterea prelatelor
    1. Daca dupa tragerea la sorti pitch-ul este acoperit peste noapte, prelatele trebuie scoase dimineata cat mai devreme posibil, in fiecare zi de meci.
    2. Daca se utilizeaza prelate in timpul zilei ca protectie impotriva vremii nefavorabile, sau daca vremea nefavorabila duce la intarzierea scoaterii prelatelor ce au stat peste noapte pe teren, acestea vor fi scoase imediat ce permit conditiile.

Legea 12 – Inninguri

  1. Numarul de inninguri
    1. Un meci va avea unul sau doua inning-uri pentru fiecare echipa, conform intelegerii de dinaintea meciului.
    2. Se poate cadea de acord la limitarea inning-urilor la un numar de over-uri sau la o perioada de timp. Daca se face o astfel de intelegere, atunci
      1. intr-un meci cu un inning, se va aplica ambelor inning-uri.
      2. intr-un meci cu doua inning-uri se va aplica fie primului inning al fiecarei parti, fie celui de-al doilea inning al fiecarei parti, fie ambelor inning-uri ale fiecarei parti.Pentru ambele variante de meciuri cu unul sau 2 inninguri, argumentul trebuie sa includa de asemenea si criteriul pentru determinarea scorului in cazul in care nici una din Legile 21.1 Victorie – meci de 2 inning sau 21.2 Victorie – meci de 1 inning nu poate fi aplicata.
  2. Inning-uri alternativeIntr-un meci cu doua inning-uri, fiecare parte va servi alternativ, cu exceptia cazului specificat in Legea 13 Folow-on sau in Legea 14.2. Anularea unui inning.
  3. Inning-uri incheiateInning-ul uneia din parti este considerat a fi incheiat daca
    1. partea este complet afarasau
    2. la caderea unei porti, mai raman mingii de aruncat, dar nu mai este disponibil niciun batsmen care sa loveascasau
    3. cand capitanul declara inningul inchissau
    4. cand capitanul anuleaza inningulsau
    5. in cazul unei intelegeri conform punctului 1(b) de mai sus,fie
      1. cand s-a terminat numarul de overuri prevazutsau
      2. cand a expirat timpul prevazut.
  4. Tragerea la sortiCapitanii vor trage la sorti pentru alegerea inning-ului pe terenul de joc si in prezenta unuia sau ambilor arbitrii, cu maxim 30 de minute si minim 15 minute inainte de ora programata sau reprogramata pentru inceperea meciului. Retineti insa prevederile Legii 1.3. Capitanul.
  5. Decizie ce trebuie comunicataImediat ce tragerea la sorti s-a incheiat, capitanul echipei ce a castigat tragerea la sorti va comunica decizia sa de a fi in echipa care loveste cu bata sau in echipa care arunca mingea nu mai tarziu de 10 minute inainte de meciul programat sau de orice meci reprogramat capitanului echipei adverse. Dupa instiintare, decizia nu se mai poate schimba.

Legea 13 – Follow-on

  1. Conducerea la primul inning
    1. Intr-un meci cu doua inning-uri, de 5 sau mai multe zile, echipa care este prima la bataie si conduce cu cel putin 200 de puncte va avea optiunea de a cere celeilalte parti sa urmeze dupa inningul lor.
    2. Aceeasi optiune va fi disponibila in meciurile cu doua inning-uri, de durate mai scurte, punctele cu care echipa conducatoare trebuie sa fie in avans fiind:
      1. 150 puncte intr-un meci de 3 sau 4 zile;
      2. 100 puncte intr-un meci de 2 zile;
      3. 75 puncte intr-un meci de 1 zi;
  2. InstiintareaUn capitan va instiinta capitanul echipei adverse si arbitrii de intentia sa de a utiliza aceasta optiune. Se va aplica Legea 10.1(e) Cand nu este suficient timp pentru a se finaliza netezirea.
  3. Daca nu se joaca in prima ziDaca in prima zi a unui meci cu durata de mai multe zile nu se joaca, punctul 1 de mai sus se va aplica in conformitate cu numarul de zile ramas de la inceputul efectiv al jocului. Ziua in care incepe primul meci se va numara ca zi intreaga in acest sens, indiferent la ce ora se incepe meciul.Meciul se va considera a fi avut loc imediat ce, dupa fluierul de inceput, incepe primul over. A se vedea Legea 22.2. Inceperea unui over.

Legea 14 – Declararea si anularea

  1. Cand se fac declaratiileCapitanul echipei care este la bataie poate declara un inning inchis, cand mingea este Dead, in orice moment al inningului.
  2. Anularea unui inningUn capitan poate anula oricare din inning-urile echipei sale. Un inning anulat va fi considerat ca incheiat.
  3. InstiintareCapitanul va instiinta capitanul echipei adverse si arbitrii de decizia sa de a declara anularea unui inning. Se va aplica Legea 10.1 (e) Cand nu este suficient timp pentru a se finaliza netezirea.

Legea 15 – Pauze

  1. O pauzaUrmatoarele vor fi clasificate drept pauze.
    • Perioada dintre inchiderea meciului intr-o zi si inceperea meciului in ziua urmatoare.
    • Pauzele dintre inning-uri.
    • Pauzele pentru mese.
    • Pauzele pentru bauturi.
    • Orice alta pauza agreata.Toate aceste pauze vor fi considerate a fi pauze programate, pentru scopul Legii 2.5. Jucator absent sau care paraseste terenul.
  2. Acordul asupra pauzelor
    1. Inainte de tragerea la sorti:
      • se va stabili numarul de ore de jucat;
      • cu exceptia cazului de la punctul (b) de mai jos, se vor agrea durata si programarea pauzelor pentru mese;
      • se va agrea programarea si durata oricarei alte pauze conform 1(v) de mai sus.
    2. Intr-un meci de o singura zi nu este necesara agrearea unei ore anumite pentru ceai. Se poate agrea ca aceasta pauza sa fie intre inning-uri.
    3. Pauzele pentru bauturi nu pot fi plasate in ultima ora a meciului, dupa cum se specifica in Legea 16.6. Ultima ora a meciului – numarul de over-uri. In conformitate cu aceasta limitare, capitanii si arbitrii vor agrea orele la care sa inceapa aceste pauze, daca este cazul, inainte de tragerea la sorti din fiecare zi urmatoare, nu mai tarziu de 10 minute inainte de inceperea programata a meciului. A se vedea si Legea 3.3 Intelegerile cu capitanii.
  3. Durata pauzelor
    1. Pauza pentru pranz sau ceai va avea durata agreata conform punctului 2(a) de mai sus, durata ce incepe a fi contorizata de la inceperea pauzei, prin oprirea meciului pana la fluierul de reincepere a jocului, de dupa pauza.
    2. O pauza intre servicii va fi de 10 minute de la inchiderea unui inning pana la inceperea jocului pentru urmatorul inning, cu exceptia punctelor 4, 6 si 7 de mai jos.
  4. Nu se permit pauze intre inning-uriIn plus fata de prevederile de la punctele 6 si 7 de mai jos,
    1. Daca un inning se termina cand au ramas 10 minute sau mai putin inainte de timpul agreat pentru inchiderea meciului, in orice zi, nu se va mai juca in acea zi. Nu se va schimba ora de incepere a meciului din ziua urmatoare in contul celor 10 minute dintre puncte.
    2. Daca un capitan declara un inning inchis pe durata unei intreruperi a jocului de mai mult de 10 minute, nu se va face nicio ajustare a timpului pentru reluarea jocului in contul celor 10 minute dintre inning-uri, care vor fi considerate ca incluse in intrerupere. Se va aplica Legea 10.1 (e) Cand nu este suficient timp pentru a se finaliza netezirea.
    3. Daca un capitan declara un inning inchis pe durata unei alte pauze decat cea pentru bauturi, pauza va avea durata agreata si va fi considerata a include cele 10 minute dintre inning-uri. Se va aplica Legea 10.1 (e) Cand nu este suficient timp pentru a se finaliza netezirea.
  5. Schimbarea duratelor agreate pentru pauzeDaca din cauza conditiilor adverse ale terenului, vremii sau luminii, sau din orice alt motiv, se pierde din timpul de joc, arbitrii si capitanii pot schimba, de comun acord, ora pauzei de pranz sau de ceai. A se vedea si 6, 7 si 9(c) de mai jos.
  6. Schimbarea duratei agreate pentru pauza de pranz
    1. Daca un inning se termina cand au ramas 10 minute sau mai putin pana la ora agreata pentru pranz, pauza va incepe imediat. Aceasta va avea durata agreata si se va considera a include cele 10 minute dintre servicii.
    2. Daca din cauza conditiilor adverse ale terenului, vremii sau luminii, sau in circumstante exceptionale, are loc o oprire cand au ramas 10 minute sau mai putin inainte de ora agreata pentru pranz atunci, indiferent de punctul 5 de mai sus, pauza va fi luata imediat. Aceasta va avea durata agreata. Jocul va continua la finalul acestei pauze sau imediat ce permit conditiile.
    3. Daca jucatorii au ocazia de a parasi terenul din orice motiv cand au ramas mai mult de 10 minute inainte de ora agreata pentru pranz, atunci, cu exceptia cazului in care arbitrii si capitanii au agreat schimbarea orei pentru pranz, acesta va fi luat la ora agreata.
  7. Schimbarea orei agreate pentru pauza de ceai
    1. Daca un inning se termina cand au ramas 30 de minute sau mai putin inainte de ora agreata pentru ceai, pauza va incepe imediat. Aceasta va avea durata agreata si se va considera a include cele 10 minute dintre servicii.
    2. Daca atunci cand au ramas 30 de minute inainte de ora agreata pentru ceai, este deja in desfasurare o pauza dintre inning-uri, jocul va continua la finalul pauzei de 10 minute.
  8. Pauza de ceai – La doborarea a 9 wicketsDaca fie au fost doborate 9 wickets in momentul in care au mai ramas 2 minute pana la ora agreata pentru ceai, fie cel de-a noua poarta cade in aceste 2 minute sau mai tarziu, inclusiv pana la momentul mingiei finale a over-ului in curs de desfasurare la ora agreata pentru ceai, atunci indiferent de prevederile Legii 16.5(b) Finalizarea unui over, nu se va lua ceaiul decat dupa terminarea over-ului in curs de desfasurare timp de 30 de minute dupa ora agreata pentru ceai, cu exceptia cazului in care jucatorii au un motiv pentru parasirea terenului de joc sau a cazului in care inning-ul se incheie mai devreme.
  9. Pauzele pentru bauturi.
    1. Daca intr-una din zile capitanii agreeaza ca se vor lua pauze pentru bauturi, optiunea de a lua aceste pauze va fi disponibila pentru ambele echipe. Fiecare pauza va fi cat se poate de scurta si in orice caz nu va depasi 5 minute.
      • Cu exceptia cazului in care capitanii agreeaza sa sara peste pauza de bauturi, aceasta va fi luata la finalul over-ului care este in curs de desfasurare la ora agreata. Daca insa o poarta cade in decurs de 5 minute de la ora agreata, se poate lua imediat pauza pentru bauturi. Cu exceptia cazurilor de la punctul (c) de mai jos, nu se permit alte variatii ale orelor pentru pauzele de bauturi.
      • Doar pentru scopurile punctului (i) de mai sus si ale Legii 3.9. Suspendarea jocului din cauza conditiilor nefavorabile legate de teren, vreme sau lumina, batsman ii de la poarta pot actiona ca loctiitori pentru capitanul lor.
      • Daca un inning se incheie sau jucatorii trebuie sa paraseasca terenul de joc din alte motive in decurs de 30 de minute de la ora agreata pentru o pauza de bauturi, arbitrii si capitanii pot reprograma ora pauzei de bauturi din acea sesiune.
  10. Acordul de a sari peste pauzeIn orice moment pe durata meciului, capitanii pot cadea de acord sa sara peste pauza de ceai sau peste oricare din pauzele de bauturi. Arbitrii vor fi informati de aceasta decizie.
  11. Scorerii trebuie informatiArbitrii se vor asigura ca scorerii sunt informati cu privire la toate acordurile despre orele de joc si pauze si toate modificarile aduse acestora, dupa cum este permis in cadrul acestei legi.

Legea 16 – Inceperea meciului; incetarea jocului

  1. Fluierul de incepere a joculuiArbitrul de la capatul celui care arunca va fluiera inceperea jocului la inceputul meciului si la continuarea jocului dupa oricare interval sau intrerupere.
  2. Fluierul de pauzaArbitrul de la capatul celui care arunca va fluiera semnalul de pauza la intreruperea jocului, inainte de orice pauza sau intrerupere a jocului si la finalul meciului. A se vedea Legea 27. Cereri.
  3. Scoaterea bails-urilorDupa fluierul de pauza, bails-urile vor fi scoase din ambele porti.
  4. Inceperea unui nou overUn nou over va fi intotdeauna inceput oricand in timpul meciului, cu exceptia cazului in care trebuie luata o pauza in circumstantele prezentate la punctul 5 de mai jos, daca arbitrul, dupa ce merge in ritmul sau normal, a ajuns la pozitia sa din spatele portilor de la capatul bowler-ului inainte de ora agreata pentru noua pauza, sau de incheierea jocului.
  5. Finalizarea unui overIn alte conditii decat la finalul meciului,
    1. Daca un over se prelungeste pana la ora agreata pentru o pauza, acesta va fi finalizat inainte de luarea pauzei, cu exceptia cazului din punctul (b) de mai jos.
    2. cand au ramas mai putin de 2 minute inainte de ora agreata pentru urmatoarea pauza, aceasta va fi luata imediat daca
      1. un batsman este afara sau se retrage sau
      2. jucatorii au ocazia de a parasi terenul, fie ca acest lucru are loc in timpul unui over sau la finalul acestuia. Cu exceptia momentului in care se incheie un inning, daca un over este intrerupt astfel, va fi finalizat la reluarea jocului.
  6. Ultima ora a meciului – numarul de over-uriDaca a mai ramas o ora din meci, conform numarului de ore agreate pentru acesta, se va finaliza over-ul in curs. Urmatorul over trebuie sa fie primul dintr-un minim de 20 de over-uri de efectuat, in cazul in care nu s-a ajuns mai devreme la un rezultat si daca nu exista o pauza sau intrerupere a meciului.Arbitrul de langa bowler va indica inceperea acestor 20 de over-uri pentru jucatori si scoreri. Perioada de joc de dupa aceea va fi considerata a fi ultima ora, oricare ar fi durata acesteia.
  7. Ultima ora a meciului – intreruperi ale meciuluiDaca exista o intrerupere in joc in ultima ora a meciului, numarul minim de over-uri de finalizat va fi redus de la 20, astfel:
    1. Durata pierduta cu o intrerupere va fi contorizata de la inceperea pauzei pana la reinceperea jocului, asa cum decid arbitrii.
    2. Pentru fiecare 3 minute de joc pierdut se va scadea un over.
    3. In cazul mai multor astfel de intreruperi, minutele pierdute nu vor fi agregate; calculul va fi facut separat pentru fiecare intrerupere.
    4. Daca, atunci cand a mai ramas o ora de joc, este deja in curs de desfasurare o intrerupere,
      1. doar timpul pierdut dupa acest moment va fi luat in calcul;
      2. over-uriul in curs la inceperea intreruperii va fi finalizat la continuarea jocului si nu va fi contorizat ca unul din numarul minim de over-uriuri de finalizat.
    5. Daca, dupa inceperea ultimei ore, are loc o intrerupere in timpul unui over-uri, acesta va fi finalizat la continuarea meciului. Over-uriurile din doua parti vor fi contorizate ca un singur over-uri din numarul minim de finalizat.
  8. Ultima ora a meciului – pauzele dintre inning-uriDaca un inning se incheie astfel incat noul inning trebuie inceput in ultima ora a meciului, pauza incepe cu finalul inning-ului si se va termina 10 minute mai tarziu.
    1. Daca aceasta pauza este deja in curs la inceputul ultimei ore, atunci pentru a determina numarul de over-uri de finalizat pe noul inning, se vor face calculele ca la punctul 7 de mai sus.
    2. Daca inningul se termina dupa ce a inceput ultima ora, se vor face doua calcule, dupa cum este specificat la punctele (c) si (d) de mai jos. Cel mai mare dintre numerele rezultate din aceste doua calcule va reprezenta numarul minim de overuri de finalizat pe noul inning.
    3. Calculul bazat pe numarul de overuri ramas.
      1. La terminarea inningului, numarul de overuri ramas de finalizat, din minimul din ultima ora,va fi notat.
      2. Daca acesta nu este un numar intreg, va fi rotunjit la urmatorul numar intreg.
      3. 3 overuri, pentru pauza, se vor scadea din numarul rezultat pentru a determina numarul de overuri ce mai pot fi jucate.
    4. Calculul bazat pe timpul ramas.
      1. La terminarea inningului, se va nota timpul ramas pana la ora convenita pentru incheierea meciului.
      2. Se vor scadea din acesta 10 minute, pentru pauza, pentru a stabili durata de joc ramasa.
      3. Se va calcula cate un over pentru fiecare 3 minute complete din timpul de joc ramas, plus inca un over pentru orice numar de minute ramase sub 3.
  9. Incheierea meciuluiMeciul se incheie
    1. de cum se ajunge la un rezultat, asa cum este definit in sectiunea 1, 2, 3 sau 4 din Legea 21 Rezultatul.
    2. imediat ce s-a finalizat numarul minim de overuri pentru ultima ora si s-a incheiat timpul agreat pentru incheierea meciului, cu exceptia cazului in care s-a ajuns mai devreme la un rezultat.
    3. in cazul unu acord sub incidenta Legii 12.1(b) Numarul de inninguri , imediat ce ultimul inning s-a incheiat cum este definit in Legea 12.3(e) Inninguri complete
    4. daca, fara ca meciul sa fi fost incheiat ca la punctul (a) sau (b) de mai sus, jucatorii pleaca de pe teren, fie din cauza conditiilor adverse ale terenului, vremii ori luminii, fie din cauze exceptionale, si daca nu se mai poate juca dupa aceea.
  10. Finalizarea ultimului over al meciuluiOverul in curs la incheierea meciului din ultima zi trebuie finalizat, cu exceptia cazului in care
    1. s-a ajuns la un rezultat
    2. jucatorii au ocazia de a pleca de pe teren. in acest caz, nu se va continua jocul, decat in circumstantele prezentate in legea 21.9. Erori de punctare, iar meciul se va incheia.
  11. Bowler-ul nu poate finaliza un over in ultima ora a meciuluiDaca dintr-un motiv oarecare, bowlerul nu poate finaliza un over in ultima ora, se va aplica Legea 22.8 Cand bowlerul se afla in incapacitate sau este suspendat in timpul unui over.

Legea 17 – Antrenamentul pe teren

  1. Antrenamentul pe teren
    1. Nu se va face antrenament de niciun fel, la nicio ora din ziua meciului, pe pitch sau pe oricare dintre cele 2 benzi paralele si alaturate pitchului una de fiecare parte, fiecare de aceeasi dimensiune cu pitchul.
  2. Antrenamentul pe restul terenuluiNu se va face antrenament de bowling sau de batting in nicio alta parte a square-ului, decat inaintea inceperii jocului sau dupa incheierea jocului din acea zi. Antrenamentul de dinaintea inceperii jocului
    1. nu trebuie sa continue dupa cele 30 de minute de dinaintea orei programate sau de dinaintea oricarei alte ore reprogramate pentru jocul din acea zi.
    2. nu va fi permis daca arbitrii considera ca, in conditiile terenului si vremii, acesta ar fi in detrimentul calitatii suprafetei de joc.
    3. Daca un jucator incalca punctul (a) sau (b) de mai sus, nu i se va mai permite aruncarea mingii fie cu cel putin o ora dupa ce a avut loc incalcarea, fie cel putin 30 de minute din timpul de joc, oricare dintre aceste perioade este prima. Daca este in curs un over in momentul contraventiei, jucatorul nu va avea voie sa incheie acel over.
  3. Atrenamentul pe teren
    1. Toate formele de antrenament sunt permise pe teren inainte de inceperea meciului sau dupa terminarea meciului in ori ce zi sau in timpul pauzelor de ceai sau pranz sau intre inninguri, doar daca arbitrii considera ca acest lucru nu aduce prejudicii terenului. Aceasta practica nu poate continua cu mai mult de 5 minute inainte de inceperea jocului sau de reluarea lui.
    2. Intre semnalul pentru inceperea jocului si pentru terminarea lui
      1. nimeni nu va participa la niciun fel de antrenament pe terenul de joc, chia si inafara limitei terenului, cu exceptia jucatorilor de camp asa cum este definit in Anexa D si a batsmanului de la poarta.
  4. Alergare de incercareBowlerul are voie sa faca alergari de incercare in pauze decat daca arbitrul este de acord ca acest lucru nu va duce la o pierdere de timp.

Legea 18 – Inscrierea de puncte

  1. Un runScorul va fi stabilit in functie de runs. Un run run este punctat
    1. ori de cate ori batsmenii, in timp ce mingea este in joc, s-au intersectat si au parcurs terenul lor de la un capat la altul .
    2. cand s-a inscris boundary. A se vedea Legea 19 Limite.
    3. cand se acorda runs de penalizare. A se vedea punctul 6 de mai jos.
    4. cand se acorda Lost Ball. A se vedea Legea 20 Minge pierduta.
  2. Puncte nepermiseIndiferent de punctul 1 de mai sus sau de alte prevederi din aceste legi, inscrierea de puncte sau acordarea de penalizari va face subiectul oricarei interdictii de acordare a punctelor ce se poate aplica in baza legilor.
  3. Runs scurte
    1. Un run este scurt daca batsmanul nu ajunge la terenul sau inainte de a se intoarce pentru un alt run.
    2. Desi un run scurt scurteaza pe urmatorul, aceasta din urma, daca va fi incheiat, nu va fi considerat scurt. Un striker care este in pozitie in fata zonei sale de popping poate alerga din acel punct fara penalizare.
  4. Run-uri scurte neintentionateCu exceptia situatiilor de la punctul 5 de mai jos,
    1. daca unul din batsmeni are un run scurt si daca nu este inscrisa o limita, arbitrul in cauza va apela si va semnaliza boundary scurt imediat ce mingea este Dead, iar run-ul nu va fi punctat.
    2. daca, dupa ce unul sau ambii batsmeni fac un run scurt, se inscrie boundary, arbitrul in cauza nu va lua in considerare un run scurt si nu va semnaliza un run scurt.
    3. daca ambii batsmeni fac simultan un run scurt, aceasta va fi considerata ca un singur run scurt.
    4. daca mai multe run-uri sunt scurte, atunci conform (b) si (c) de mai sus, nu va fi punctat niciunul dintre ele.Daca au avut loc mai multe run-uri scurte, arbitrul va informa scorerii cu privire la numarul de run-uri inscrise.
  5. Run-uri scurte deliberate
    1. Indiferent de prevederile punctului 4 de mai sus, daca unul din arbitri considera ca unul sau ambii batsmeni au facut un run scurt deliberat, se va adopta urmatoarea procedura.
      1. Arbitrul in cauza, cand mingea va fi scoasa din joc, va avertiza batsmenii ca aceasta practica nu este cinstita si va informa celalalt arbitru despre ceea ce s-a intamplat. Avertismentul va continua sa se aplice pe parcursul inning-ului. Arbitrul va informa in acest sens fiecare batsman care ajunge.
      2. Batsmeni se vor intoarce la capatul lor.
      3. Fie ca un batsman este eliminat sau nu, arbitrul de la capatul bowlerului va interzice toate run-urile catre partea echipei care este la bataie, de la acea lansare, cu exceptia penalizarii No Ball sau Wide, sau penalizarilor conform Legii 42.5. Distragerea deliberata sau obstructionarea batsmanului si 42.13 Jucator care avariaza pitch-ul, daca este cazul.
      4. Arbitrul de la capatul bowlerului va informa scorerii cu privire la numarul de puncte inscrise.
    2. Daca mai apar si alte puncte scurte ale vreunui batsman in acel inning, cand mingea este Dead in joc, arbitrul va informa celalalt arbitru cu privire la acest fapt si va fi repetata procedura descrisa la punctele (a)(ii) si (iii) de mai sus. in plus, arbitrul de la capatul bowler-ului
      1. va acorda 5 puncte de penalizare echipei din teren. A se vedea legea 42. 17 Puncte de penalizare.
      2. va informa scorerii cu privire la numarul de puncte inscrise.
      3. va informa batsmenii, capitanul echipei la aruncare si, cat de curand posibil, capitanul echipei care este la bataie, de motivul acestei actiuni.
      4. va raporta aceasta intamplare, impreuna cu celalalt arbitru, conducerii echipei care este la bataie si oricarui organism de guvernare responsabil de meci, care vor actiona la randul lor asa cum se considera ca este cazul, luand masuri impotriva capitanului sau jucatorilor implicati.
  6. Puncte inscrise pentru penalizarePunctele vor fi inscrise pentru penalizare conform punctului 5 de mai sus si Legilor 2.6. Jucatorii care revin fara permisiune, 24 No Ball, 25 Wide, 41.2 Jocul cu mingea pe teren, 41.3 Caschetele de protectie ale echipei de bowling si 42 Joc sportiv si nesportiv.
  7. Puncte inscrise pentru boundariesPunctele vor fi inscrise pentru boundaries din Legea 19 Boundaries.
  8. Puncte inscrise pentru minge pierdutaPunctele vor fi inscrise in situatia unei mingi pierdute, conform Legii 20 Minge pierduta.
  9. Batsman eliminatCand unul din batsmeni este eliminat
    1. orice penalizari aplicabile pentru oricare dintre echipe vor ramane ca atare, dar nu se vor mai inscrie alte puncte, cu exceptia celor declarate la punctul 10 de mai jos.
    2. 12(a) de mai jos se va aplica daca metoda de eliminare este Prins, Minge jucata cu mana sau Obstructionare teren. 12(a) se va aplica si daca un batsman este afara, cu exceptia circumstantelor din Legea 2.8 Incalcarea legilor de catre un jucator la inning care are un alergator unde se va aplica punctul 12(b) de mai jos.
    3. batsmanul care nu este afara se va intoarce la capatul sau initial, cu exceptia cazului din punctul (b) de mai sus.
  10. Puncte inscrise cand un batman este eliminatIn plus fata de orice penalizari aplicabile oricareia dintre echipe, daca un batsman este
    1. eliminat pentru Minge jucata cu mana, echipa care este la bataie va inscrie punctele incheiate inainte de incalcare.
    2. eliminat pentru Obstructionare teren, echipa care este la bataie va inscrie punctele incheiate inainte de incalcare.Daca insa obstructionarea impiedica o prindere, nu vor fi punctate alte puncte in afara penalizarilor.
    3. eliminat pentru Run out, echipa care este la bataie va inscrie punctele incheiate inainte de eliminare.Daca insa un striker cu un alergator este el insusi eliminat pentru Run out, nu vor fi inscrise alte puncte in afara penalizarilor. A se vedea Legea 2.8. Incalcarea legilor de catre un jucator la inning care are un alergator.
  11. Ture inscrise cand mingea este dead
    1. Cand mingea este ratata la caderea unui wicket, punctele se vor inscrie asa cum este descris la punctele 9 si 10 de mai sus.
    2. Cand mingea este ratata din orice alt motiv decat caderea unui wicket sau este scoasa din joc de un arbitru, daca nu exista alte prevederi in lege, echipa care este la bataie va avea creditul pentru
      1. toate punctele incheiate de batsmeni inaintea incidentului sau apelului
      2. toate punctele in curs daca batsmenii s-au intersectat in momentul incidentului sau apelului. Retineti insa in mod special prevederile Legii 34.4. Ture permise ca urmare a lovirii mingii in mod regulamentar de mai multe ori si 42.5 Distragerea deliberata sau obstructionarea batsmanului
      3. orice penalizari aplicabile.
  12. Batsmanul care se intoarce la wicketul de unde a plecat
    1. Daca in timp ce mingea este in joc, batsmenii s-au intersectat in alergare, niciunul nu se va intoarce la wicketul de la care a plecat, cu exceptia cazului din punctul (b) de mai jos.
    2. Batsmenii se vor intoarce la wicketurile de la care au plecat initial numai si numai in cazurile urmatoare:
      1. o boundary;
      2. interzicerea din orice motiv a punctelor;
      3. eliminarea unui batsman, cu exceptia cazului 9(b) de mai sus.

Legea 19 – Limite (Boundaries)

  1. Limita terenului de joc
    1. Inainte de tragerea la sorti, arbitrii vor agrea limita terenului de joc, impreuna cu cei doi capitani. Daca va fi posibil, limita va fi marcata pe toata lungimea sa.
    2. Limita va fi agreata astfel incat niciuna din partile vreunui sightscreen sa nu se afle in terenul de joc.
    3. Un obstacol sau o persoana din terenul de joc nu vor fi considerate ca fiind o limita decat daca arbitrii decid astfel inainte de tragerea la sorti. A se vedea Legea 3.4(ii) Informarea capitanilor si a scorerilor.
  2. Definirea limitei – marcarea limitei
    1. Daca este posibil, limita trebuie marcata cu o linie alba sau cu o franghie intinsa pe pamant.
    2. Daca limita este marcata de o linie alba,
      1. Marginea dinauntru a liniei va fi marginea terenului de joc.
      2. Daca se plaseaza in afara muchiei exterioare un steag, stalp sau panou utilizat doar pentru a evidentia pozitia unei linii marcate pe pamant, atunci acest obiect nu va fi considerat in sine ca definitoriu pentru limita si nici nu se va considera ca marcheaza limita. Retineti insa prevederile punctului (c) de mai jos.
    3. Daca se utilizeaza un obiect solid pentru marcarea limitei, acesta trebuie sa aiba o muchie sau o linie care sa constituie marginea terenului de joc.
      1. In cazul unei franghii, care include orice obiect similar sau cu sectiune transversala curbata, ce este pus pe pamant, marginea terenului va fi linia formata de punctele din interior ale franghiei, pe toata lungimea sa.
      2. In cazul unui gard, incluzandu-se aici orice obiect similar care este in contact cu pamantul dar are o suprafata plata proiectata deasupra solului, marginea terenului va fi linia de baza a gardului.
    4. Daca marginea terenului de joc nu este definita ca in punctele (b) sau (c) de mai sus, arbitrii si capitanii trebuie sa cada de acord, inainte de tragerea la sorti, ce linie va reprezenta marginea terenului. Daca nu exista niciun marcaj fizic pentru o sectiune a limitei terenului de joc, marginea acestuia va fi linia dreapta imaginara ce uneste cele mai apropiate doua puncte marcate ale limitei terenului.
    5. Daca se utilizeaza un obiect solid pentru marcarea limitei si acesta este deplasat dintr-un motiv oarecare in timpul jocului, atunci daca va fi posibil, acesta va fi repus in pozitia sa initiala de cum iese mingea din joc. Daca acest lucru nu este posibil, atunci
      1. Daca o parte a gardului sau a altui marcaj a intrat in terenul de joc, acea parte trebuie eliminata din terenul de joc de cum iese mingea din joc.
      2. Linia unde era initial baza gardului sau a marcajului va defini marginea terenului de joc.
  3. Inscrierea unei limte (boundary)
    1. O limita va fi inscrisa si semnalata de arbitru la capatul bowlerului, atunci cand, in timp ce mingea se afla in joc, in opinia sa:
      1. mingea atinge marginea, sau ajunge pe sol dincolo de margine.
      2. unul din jucatori, cu o parte a persoanei sale in contact cu mintea, atinge marginea sau o parte a persoanei sale este pe solul de dincolo de margine.
    2. (b)Expresiile ‘atinge limita’ si ‘atingerea marginii’ se vor referi la contactul cu
      1. marginea terenului de joc, cum este definita la punctul 2 de mai sus
      2. orice persoana sau obstacol in terenul de joc ce a fost desemnat ca limita de catre arbitri inainte de tragerea la sorti.
    3. Expresia ‘pe sol dincolo de margine’ se va referi la contactul cu
      1. oricare parte a liniei sau a unui obiect solid ce marcheaza limita, cu exceptia marginii sale de limitaresau
      2. solul de dincolo de marginea terenului de jocsau
      3. orice obiect in contact cu solul din afara terenului de joc.
  4. Run-uri permise pentru limite
    1. Inainte de tragerea la soti, arbitrii vor agrea cu ambii capitani punctele permise pentru limite. La deciziile privind permisiunile, arbitrii si capitanii se vor ghida dupa obiceiul prevalent pentru acel teren.
    2. Daca nu s-a agreat altfel conform punctului (a) de mai sus, permisiunile pentru limite vor fi de 6 puncte daca mingea care a fost lovita de bata sare dincolo de limita, dar altfel vor fi de 4 puncte. Aceste permisiuni se vor aplica chiar daca mingea a atins in prealabil un jucator. A se vedea si punctul (c) de mai jos.
    3. Se va considera ca mingea a sarit dincolo de limita si se vor puncta 6 puncte daca un jucator
      1. are orice parte a corpului in contact cu limita sau pe sol in afara limitei in momentul cand prinde mingea.
      2. prinde mingea si apoi atinge limita sau cade pe sol cu o parte a corpului in afara limitei, in timp ce detine mingea dar inainte de a incheia prinderea. A se vedea Legea 32 Caught.
  5. Puncte inscriseCand se inscrie o limita,
    1. penalizarea pentru No Ball sau Wide, daca este cazul, va fi, impreuna cu alte penalizari, sub incidenta uneia din urmatoarele Legi: 18.5(b) Ture scurte deliberate sau Legea 42 Joc sportiv si nesportiv, in functie de cea care se aplica inainte de inscrierea limitei.
    2. echipei care este la bataie, in afara situatiei descrise la punctul 6 de mai jos, i se va acorda valoarea mai mare dintre urmatoarele
      1. permisiunea pentru limita
      2. numarul de puncte incheiate de batsmeni, impreuna cu tura in curs, daca s-au intalnit in momentul cand a fost inscrisa limita.
    3. Atunci cand punctele de la punctul (b)(ii) de mai sus depasesc permisiunea pentru limita, acestea vor inlocui limita pentru scopurile Legii 18.12 Batsmanul care se intoarce la wicketul de unde a plecat.
  6. Rasturnare sau act voit al unui jucatorDaca limita rezulta fie dintr-o rasturnare, fie din actul voit al unui jucator, punctele inscrise vor fi
    1. penalizarea pentru Fara minge sau Larg, daca este cazul, impreuna cu alte penalizari, sub una din urmatoarele Legi: 18.5. Ture scurte deliberate sau Legea 42 Joc sportiv si nesportiv, in functie de cea care se aplica inainte de inscrierea limitei.si
    2. permisiunea pentru limitasi
    3. numarul de puncte incheiate de batsmeni, impreuna cu tura in curs, daca s-au intalnit in momentul cand a fost inscrisa limita.Legea 18.12. Batsmanul care se intoarce la wicketul de unde a plecat se va aplica din momentul aruncarii sau actiunii.

Legea 20 – Mingea pierduta (Lost ball)

  1. Jucatorul care cere ‘minge pierduta’Daca o minge din joc nu poate fi gasita sau recuperata, orice jucator poate cere minge pierduta. In acest caz, mingea va fi scoasa din joc. A se vedea Lgea 23.1 Mingea este scoasa din joc. Legea 18.12(a) Batsmanul care se intoarce la wicketul de unde a plecat se va aplica din momentul cererii.
  2. Mingea ce se va inlocuiArbitrii vor inlocui mingea cu una ce are o uzura comparabila cu cea a mingii ce s-a pierdut sau nu a mai putut fi recuperata. A se vedea Legea 5.5 Minge pierduta sau care s-a deteriorat si nu se mai poate utiliza pentru joc.
  3. Puncte inscrise
    1. Penalizarea pentru No Ball sau Wide, daca este cazul, se va situa, impreuna cu alte penalizari, sub una din urmatoarele Legi: 18.5(b) Run scurt deliberat sau Legea 42 Joc sportiv si nesportiv, in functie de cea care se aplica inainte de apelul ‘Minge pierduta’…
    2. Echipei care este la bataie i se va acorda cea mai mare dintre valorile de mai jos:
      1. numarul de puncte incheiate de batsmeni, impreuna cu tura in curs, daca s-au intalnit in momentul cand a fost facuta cererea
      2. 6 puncte.
  4. Cum s-a inscrisDaca exista o penalizare de un punct pentru No ball sau Wide, se va puncta ca No ball suplimentar sau Wide, dupa caz. A se vedea Legile 24.13 Puncte ce rezulta dintr-o anuntare No ball – cum se puncteaza si 25.6 Ture ce rezulta dintr-un Wide – cum se puncteaza. Daca vreuneia din parti i s-au acordat alte penalizari, acestea vor fi punctate ca suplimente de penalizare. A se vedea Legea 42.17 Puncte de penalizare.Punctele catre echipa care este la bataie, de la punctul 3(b) de mai sus, vor fi acordate strikerului daca mingea a fost lovita de bata, dar in caz contrar, se vor adauga totalului de Bye, Leg bye, No ball sau Wide, dupa caz.

Appendix A – Legea 8

Appendix B – Legea 8 – Legea 9

Appendix C – Manusa

  • fără ţesătură între degete
  • o singură bucată de material neelastic între degetul mare şi cel arătător, ca suport
  • iar când mâna care poartă mănuşa are degetul mare complet depărtat, marginea de sus este întărită şi nu iese în afara liniei drepte care uneşte vârful arătătorului cu vârful degetului mare.

Appendix D – Definitii si explicatii ale cuvintelor si expresiilor care nu sunt definite in text

Tragerea la sorti este tragerea la sorti pentru alegerea inningului.

Inainte de tragerea la sorti se refera la orice moment inainte de tragerea la sorti din ziua in care se asteapta sa inceapa meciul, sau in cazul unui meci de o zi, din ziua in care trebuie sa aiba loc meciul.

Inainte de meci se refera la orice moment inainte de tragerea la sorti, dar nu numai ziua in care trebuie sa aiba loc tragerea la sorti.

In timpul meciului se refera la orice moment de dupa tragerea la sorti pana la finalizarea meciului, fie ca se joaca sau nu.

Desfasurarea jocului include orice actiuni relevante pentru meci in orice moment si in orice zi a meciului.

Instrumentele de joc sunt bata, mingea, betele si betele de unire. Terenul de joc este zona încadrată de marginea limitei.

Patratul este o zona pregatita special de pe campul de joc, in care se afla pitchul.

Marginea interioara este marginea de pe aceeasi parte ca wicketul cel mai apropiat.

In spate referitor la bete si zone demarcate, inseamna partea mai departe de acestea, la celalalt capat al pitchului. Pe de alta parte, cand ne referim la partea din fata, este vorba de partea mai aproape de bete si zonele demarcate, la celalalt capat al pitchului.

Terenul unui batsman – la fiecare capat al pitchului, intreaga zona a terenului de joc din spatele unei zone de popping reprezinta terenul de la acel capat pentru un batsman.

In fata liniei wicketului strikerului inseamna zona din terenul de joc care se afla in fata liniei imaginare ce uneste partile din fata ale betelor de la un capat; aceasta linie se considera a fi extinsa in ambele directii catre limita.

In spatele wicketului se refera la zona din terenul de joc care se afla in spatele liniei imaginare, ce uneste partile din spate ale betelor de la un capat; aceasta linie se considera a fi extinsa in ambele directii catre limita.

In spatele portarului se refera la parte din spatele wicketului de la capatul strikerului, asa cum este definit mai sus, dar aliniata cu ambele seturi de bete si mai departe de ele decat portarul.

Off side si on side – a se vedea diagrama de mai jos:

Arbitru – acolo unde se utilizeaza cuvantul ‘arbitru’, acesta se refera la arbitrul de la capatul bowlerului, desi uneori, pentru accentuare sau claritate, se utilizeaza expresia completa. Altfel, expresiile arbitrul in cauza, arbitrul de la capatul strikerului, oricare dintre arbitri indica arbitrul la care se face referire.

Arbitrii se pun de acord se refera la deciziile in care arbitrii trebuie sa hotarasca impreuna, fara jucatori.

Jucător este oricare dintre cei 11 sau mai putini jucatori ce se afla pe terenul de joc si care compun echipa de bowling. Aceasta definitie include nu doar bowlerul si portarul, dar si jucatorul inlocuitor, care substituie un jucator nominalizat.

Definitia exclude orice jucator nominalizat, care este absent de pe teren sau care a fost absent de pe teren si nu a obtinut permisiunea arbitrului de a reveni.

Un jucator care iese pentru scurt timp in afara limitei pentru a-si transfera datoria de jucator nu este absent de pe teren, si nici nu trebuie considerat, in scopurile legii 2.5 (Jucatori absenti sau care parasesc terenul) ca fiind jucator care a parasit terenul de joc.

Balansul de lansare este miscarea bratului unui bowler in cursul careia el lanseaza o minge pentru a o arunca.

Cursa de lansare este cursa in care se face balansul de lansare, fie ca mingea este sau nu lansata. Aceasta incepe cand piciorul din spate al bowlerului atinge pamantul pentru acea cursa, si se incheie cand piciorul din fata atinge pamantul in aceeasi cursa.

Mingea este lovita/loveste mingea daca nu se specifica altceva, inseamna ‘mingea este lovita de bata’/’loveste mingea cu bata’.

Ricoseaza direct/loveste direct si alte fraze similare inseamna ca nu s-a realizat un contact cu jucatorul, dar nu este exclus contactul cu pamantul.

Echipament de protectie extern reprezinta orice element vizibil purtat pentru protectia impotriva loviturilor externe.

Pentru un batsman, se permit: cascheta, aparatori de picior externe (paduri de lovire), manusi de lovire si, daca sunt vizibile, aparatorile de antebrat.

Pentru un jucator, se permite doar o cascheta, cu exceptia portarului, in cazul caruia sunt permise si paduri si manusi de portar.

Imbracaminte – orice element pe care il poarta jucatorul si care nu este clasificat ca echipament de protectie extern, inclusiv ochelari sau bijuterii, este clasat ca imbracaminte, chiar daca el poate poarta unele obiecte care nu sunt vizibile, pentru protectie. Bata unui batsman nu este inclusa in definitia imbracamintei.

Bata – urmatoarele fac parte din bata:

  • bata ca intreg.
  • intreaga manusa (sau manusile) purtata pe o mana sau pe mainile care tin bata.
  • mana sau mainile care tin bata, daca batsmanul nu poarta manusa pe mana aceea sau pe maini.

Echipament – echipamentul unui batsman este bata sa, asa cum este definita mai sus, impreuna cu orice alt echipament de protectie pe care il poarta. Echipamentul unui jucator este orice fel de echipament de protectie extern pe care il poarta.

Persoana – persoana unui jucator este intreaga sa persoana fizica (carne si oase), impreuna cu intreg echipamentul de protectie extern legitim si imbracamintea pe care o poarta, cu exceptia, in cazul batsmanului, a batei.

O mana, fie ca este sau nu in manusa, care nu tine bata, face parte din persoana batsmanului.

Niciun element de imbracaminte sau echipament nu face parte din persoana jucatorului, decat daca este atasat de acesta.

Pentru un batsman, o manusa tinuta in mana, dar nu purtata, face parte din persoana sa.

Pentru un jucator, un element de imbracaminte sau echipament pe care il tine in mana sau in maini nu face parte din persoana sa.