Modalitati de demitere

Exista nenumarate modalitati prin care un jucatoar poate fi demis in cricket, acestea ridicandu-se la un numar total de 11! Inainte de a trece la descrierea propriu-zisa, este important sa mentionam faptul ca nici un batsman nu poate fi eliminat decat daca un membru al echipei din teren face apel la arbitru, strigand, dupa cum prevede Legea 27.4 ‘how’s that?’

1. BOWLED

Legea 30 specifica – un jucator la bataie (striker) este eliminat prin aceasta metoda daca poarta lui este daramata de mingea aruncata de bowler (in cazul in care nu este declarata nula conform principiului No ball), chiar daca aceasta atinge mai intai bata sau o parte a corpului jucatorului.

2. CAUGHT

Legea 32 prevede eliminarea batsman-ului conform principiului ‘Caught’ atunci cand mingea aruncata de catre bowler (considerata valida) atinge bata si este apoi prinsa de un jucator de pe teren sau de catre wicket-keeper inainte ca aceasta sa atinga pamantul. Regula se aplica si in cazul in care mingea este prinsa accidental in imbracamintea unui jucator de pe teren insa nu si atunci cand se opreste in sau deviaza din casca de protectie purtata de acesta. Nu pot fi marcate puncte (runs) atunci cand batsman-ul a fost eliminat ‘caught’. Daca acesta a alergat in imp ce mingea era inca in aer, punctele nu se iau in considerare.

De mentionat ca modalitatile de eliminare ‘caught’, ‘caught and bowled’ (atunci cand mingea este prinsa de catre aruncator) si ‘caught behind’ (cand portarul prinde mingea) fac toate parte din aceeasi categorie de eliminare indiferent de particularitatile fiecareia dintre ele.

3. LEG BEFORE WICKET, or ‘LBW’

Conform Legii 36, un arbitru va elimina un batsman sub ‘LBW’ in cazul unor circumtante complexe ce presupun in principal ca mingea se opreste fiind barata de o parte a corpului batsman-ului (de obicei piciorul) in conditiile in care, daca ar fi continuat pe traiectoria initiala, ar fi daramat poarta.
In acest caz arbitrul trebuie sa ia in considerare urmatoarele:

  • A fost aruncarea corecta?
  • Unde a atins prima data pamantul inainte de a lovi corpul batsman-ului?
  • Cu ce a lovit batsmanul mingea mai intai, bata sau manusa? Daca nu, unde a fost lovit de catre minge si care era pozitionarea sa fata de poarta in acel moment?
  • Daca ar fi continuat pe traiectoria initiala, ar fi lovit mingea poarta?

Regula LBW este creata ca sa previna pozitionarea batsman-ului in fata mingii – in loc sa foloseasca bata- pentru a evita ca aceasta sa loveasca poarta (si prin urmare sa fie eliminat pe principiul ‘bowled out’).

4. RUN OUT

Un batsman este ‘Run Out’, daca este prins in afara careului de siguranta atunci cand mingea trimisa de echipa adversa darama poarta (intr-un mode corect).

Batsman-ul poate fi eliminat prin aceasta metoda indiferent daca a alergat sau nu pana atunci, sau daca aruncarea este clasificata ca fiind incorecta (no ball).

Se aplica urmatoarele exceptii:

  • Daca conditiile de eliminare se potrivesc criteriului ‘Stumped‘ descris mai jos, acesta nu va fi eliminat conform ‘run out‘ si va fi ‘out Stumped’.
  • Daca a revenit in careul de siguranta pe care il paraseste apoi pentru a evita o situatie periculoasa, de exemplu pentru a se feri de o minge care l-ar putea rani, acesta nu este demis.
  • Mingea trebuie sa atinga un jucator de pe teren dupa ce este aruncata de bowler. De exemplu, daca batman-ul loveste mingea si o proiecteaza in betele de la capatul opus al terenului, partenerul sau de alergare nu poate fi eliminat decat daca mingea a atins un jucator din echipa adversa in drumul sau.
  • Batsman-ul nu poate fi eliminat daca mingea loveste casca unui jucator advers si apoi deviaza in poarta. In cazul acesta insa mingea ramane in joc.

In cazul in care exista dubii, va fi demis batsman-ul care a fost cel mai aproape de poarta daramata conform Legii 38.

5. HIT WICKET

Striker-ul iese din joc conform ‘hit wicket’ daca poarta este daramata de el sau de bata sa, dupa ce bowler-ul a aruncat mingea, aceasta intrand in joc. Striker-ul poate face aceasta greseala in momentul in care se pregateste sa primeasca mingea sau cand se pregateste sa alerge dupa ce a lovit mingea. Simplu spus, daca striker-ul darama poarta in orice mod, atunci cand se pregateste sa loveasca sau sa fuga, el iese conform principiului ‘hit wicket’ (Legea 35).

6. STUMPED

Conform Legii 39, in cricket, un batsman poate fi eliminat ‘stumped‘ in urmatoarele conditii:

  • a iesit din careul de siguranta
  • mingea aruncata este valida
  • nu a inceput sa alerge
  • portarul darama poarta fara ca un jucator de pe teren sa fi atins mingea intre timp

Un striker nu poate fi eliminat prin aceasta metoda in cazul unei lovituri nule, insa acelasi lucru nu este valabil si pentru ‘wide ball’ (minge aruncata prea departe pentru a putea fi lovita) unii bowleri aruncand in mod deliberat mingea mai departe pentru a-l elimina pe batsman.

7. HIT THE BALL TWICE

In mod normal, striker-ul are voie sa loveasca mingea de doua ori daca se intampla accidental, sau pentru a fi sigur ca mingea nu loveste poarta. Daca acesta opreste mingea cu bata si apoi o redirectioneaza inspre marginea terenului sau incearca sa alerge pentru a castiga puncte, el poate fi eliminat conform Legii 34.

8. OBSTRUCTING THE FIELD

Obstructionarea terenului este o metoda rara de demitere (Legea 37). Jucatoriii la bataie nu pot impiedica in mode deliberat jucatorii de pe teren, lucru care poate fi cu greu dovedit in realitate. Ei alearga frecvent intre minge si poarta si ar fi nevoie de un arbitru cu adevarat curajos pentru a demite un batsman pe motiv ca a fost lovit de minge in timp ce alerga pentru a castiga puncte.

Bineinteles ca atunci cand batsman-ul se asaza in mod intentionat in calea unui jucator din teren care incearca sa prinda mingea sau striga incercand sa ii distraga atentia, el poate fi demis pe motiv ca a obstructionat terenul.

9. HANDLED THE BALL

Daca mana batsman-ului nu se afla pe bata acesta incercand sa manipuleze mingea atingand-o direct, el este demis (Legea 33). Exista doua exceptii in acest caz. Daca batsman-ul manipuleaza mingea in asa fel incat sa nu fie ranit (de exemplu pentru a evita sa fi lovit in cadrul unei aruncari), el nu poate fi eliminat, si nici daca atinge mingea pentru a o trimite inapoi jucatorilor de pe teren. In ultimul dintre cazuri, din pacate, acesta ar fi demis pe motiv ca obstructioneaza terenul (Legea 37.4).

10. TIMED OUT

Legea 31 prevede un interval de 3 minute in care jucatorii la bataie pot intra pe teren si se pot pregati pentru urmatoarea lovitura. Daca cele 3 minute au trecut, la apel, batsman-ul poate fi eliminat. Acest lucru s-a intamplat de 3 ori pana acum in cricket-ul de liga intai si niciodata in cadrul unui meci Test sau One-Day International (ODI).

Daca nici un jucator nu vine in careu si intarzierea se prelungeste, arbitri trebuie sa investigheze si cel mai probabil sa declare castigatoare echipa aflata la aruncare.

11. OUT RETIRED

Desi nu este specificat in acelasi capitol referitor la modalitatile de eliminare, este posibil ca un jucator sa fie demis conform Legii 2.

  • daca batsman-ul a suferit o accidentare sau s-a imbolnavit in cursul jocului, cu acordul arbitrului acesta se poate retrage, iar in cazul in care innings-ul nu s-a terminat il poate relua ulterior. Acest lucru se poate intampla atunci cand un batsman nu se simte bine iar echipa lui urmeaza sa fie la bataie a doua zi; daca se simte mai bine acesta are dreptul sa reintre in joc.
  • Acesta se poate retrage si din alte motive, dar poate relua jocul numai cu acceptul capitanului echipei adverse. Acest lucru se poate intampla in meciurile amicale, unde un batsman poate decide ca a fost la bataie destul timp si ii poate ceda locul unui coechipier.

In prima instanta, daca batsman-ul nu doreste sa reia jocul, este clasificat ca si ‘retras’ si nu ‘eliminat’.
In cea de-a doua situatie batsman-ul este considerat ‘reired-out’ prin misterioasa modalitate 11.