One Day International (ODI)

One Day International (ODI) este o varianta de cricket in care se joaca 50 de overs pe echipa, intre doua echipe nationale de cricket. Cupa mondiala de cricket se joaca in acest format. Meciurile ODI mai sunt numite si “Limited Overs Internationals (LOI)”, deoarece meciurile contin un numar limitat de overs care se deruleaza intre cele doua echipe nationale, si care, in functie de vreme, nu sunt intotdeauna jucate intr-o singura zi. Jocurile importante de o zi, internationale si nationale, sunt planificate adesea cu doua zile de rezerva. Cea de-a doua zi constituie ziua de rezerva care va fi utilizata in cazul in care jocul nu s-a terminat in prima zi, neexistand un rezultat care sa diferentieze echipele (de exemplu daca jocul este intarziat sau intrerupt de ploaie).

Jocul international de o zi este o varianta ce apartine secolului 20. Primul ODI a fost jucat pe 5 ianuarie 1971 intre Australia si Anglia pe terenul de cricket din Melbourne. Odata epuizate primele trei zile ale meciului, oficialii au decis ca acesta sa fie abandonat, si ,in schimb, sa se joace un singur meci de o zi constand in overs ce numara 48 de lovituri pe echipa. Australia a castigat meciul cu 5 jucatori ramasi in joc.

In ultima parte a anilor 1970, Kerry Packer a stabilit competitia World Series Cricket (WSC), unde a introdus multe din caracteristicile ODI care sunt acum arhicunoscute printre care se numara uniformele colorate, meciurile jucate pe timp de noapte la lumina reflectoarelor cu o minge alba pe un fundal negru oferit de ecrane speciale, si, pentru transmisiile televizate, camere ce filmeaza din unghiuri multiple, microfoane extreme de sensibile ce capteaza sunetele facute de jucatorii de pe teren, si grafica computerizata.

Primul meci in care s-a jucat in uniforme colorate a fost WSC dintre Australienii imbracati in auriu si echipa West Indians in roz coral, jucat la VFL Park in Melbourne pe 17 ianuarie 1979. Acestuia i se atribuie si meritul de a fi contribuit la transformarea cricket-ului intr-un sport profesionist.