The Ashes

nov 25, 2010

Echipa de cricket a Angliei a inceput turneul Ashes al Australiei. Ashes reprezinta o serie de meciuri Test de cricket jucate intre cele doua tari. Este rivalitatea internationala in cricket cea mai sarbatorita si dateaza din anul 1882. In prezent se joaca din doi in doi ani, alternativ in Marea Britanie si Australia. Cricket-ul fiind un sport de vara, si locatiile fiind in emisfere opuse, pauza intre serii variaza intre 18 si 30 de luni. O serie de “Ashes” cuprinde cinci meciuri Test, doua inning-uri per meci, in conformitate cu normele obisnuite pentru meciurile Test de cricket. Daca o serie este intocmita, tara care detine deja Ashes le pastreaza.

Seria este numita dupa un necrolog satiric publicat intr-un ziar britanic, The Times Sporting, in anul 1882 dupa un meci pe stadionul Oval in care Australia a invins Anglia pentru prima data pe teren britanic. Necrologul spunea ca cricketul englez au murit, iar “corpul va fi incinerat, iar cenusa (Ashes) dusa in Australia”. Mass-media britanica a numit urmatorul tur al Angliei in Australia (1882-1883), ca “incercarea de a recastiga Ashes”.

In timpul acelui turneu o urna mica de teracota a fost prezentata capitanului Angliei, Ivo Bligh, de un grup de femei din Melbourne. Continutul urnei se pare ca era cenusa a unui element din echipamentul de cricket, posibil, o piesa de lemn, o minge sau un stump.

Indiferent de echipa care detine Ashes, urna in mod normal, ramane in Muzeul Marylebone Cricket Club din Lord’s, deoarece a fost prezentata MCC de catre vaduva lui Bligh la moartea sa.

Deoarece seria Ashes din 1998-1999, o reprezentare Waterford Crystal a urnei Ashes a fost prezentata castigatorilor unei serii Ashes ca trofeu oficial al acelei serii.

Anglia detine in prezent Ashes, dupa ce a invins Australia 2-1 recastigand trofeul in seria 2009 ce a avut loc in Anglia.

Primul meci Test din turneul 2010 – 2011 este jucat la Brisbane.