China molipsita de virusul cricket-ului inaintea debutului Jocurilor Asiatice

nov 18, 2010

Cand China a gazduit Jocurile Olimpice de la Beijing in urma cu doi ani, eforturile de a stapani sporturi care nu sunt jucate in mod traditional de catre sportivii chinezi, au fost rasplatite cu numeroase medalii pentru tara gazda.

Vineri, in orasul Guangzhou din sudul Chinei, un alt eveniment sportiv major a demarat – a 16-a editie a Jocurilor Asiatice anuale.

Isi face debutul la aceste jocuri cricket-ul – un sport care a fost jucat in China in urma cu multi ani doar de catre straini, dar care acum se bucura de revenire.

La Universitatea Tongji din Shanghai unele dintre primele generatii de jucatori de cricket ai tarii se intalnesc pentru a exersa in fiecare saptamana dupa orele de curs.

In mijlocul unui teren de fotbal un antrenor inarmat cu o bata de cricket testeaza temperamentul de fielder in devenire, aruncand mingii pentru a vedea daca acestia le pot prinde.

Este o scena pe care o vezi la cluburile de cricket si in universitatile din tari din intreaga lume – dar nu pana de curand in China. Jocul a fost reinviat aici cu doar aproximativ cinci ani in urma.

Dedicatie

“Sunt doar un student, dar cred ca in aproximativ 10 ani vom invinge alte tari asiatice” – Bill He

Ovatii din partea colegilor din echipa sa pentru unul dintre jucatori, Bill He, cand prinde o minge dificila.

Studentul la marketing – inalt cu umeri lati – spune ca-i place cricketul datorita muncii in echipa.

“Este un joc bland”, spune el. “Este foarte interesant si provocator, ne bucuram sa-l jucam.”

Dar nu i-a fost greu sa invete regulile si sa stapaneasca tehnica necesara pentru a juca bine cricket?

“Cred ca un factor important este daca iti place acest joc sau nu Daca iti place acest joc vei juca bine,” spune el cu un zambet.