Dictionar de termeni cricket

Dictionar de baza

Definitii in curs de traducere ce vor fi postate la finalizare. Ne cerem scuze pentru neplacerile create in cursul acestei perioade intermediare. Daca aveti un termen ce necesita explicarea va rugam sa ne scrieti la sectiunea contact.

 

A

Across the line – (al lovirii mingiei), in care bata trece pe langa traiectoria mingiei, mai degraba decat de-a lungul ei. Riscant, deoarece este nevoie de o sincronizare de expert pentru a avea un bun contact.

Agricultural shot – A se vedea aruncarea “Cow shot”.

All out – Echipa la bataie este declarata a fi eliminata atunci cand zece batsmeni din unsprezece sunt eliminati. Al unsprezecelea jucator nu poate continua fara un partener, si este inregistrat ca “not out” in scorebook.

All-rounder – Un jucator care poate atat sa loveasca cu bata cat si sa arunce mingea, sau ocazional, atat sa loveasca cu bata cat si sa apere poarta. (Bowler-wicket-keeper – sunt o rasa rara)

Appeal – Invitatie din partea echipei din teren pentru arbitru, de a elimina un batsman, raspuns din partea arbitrului cu un deget ridicat sau un apel de “not out”. Orice membru al echipei adverse poat face un apel, dar in cazul in care capitanul echipei la aruncare crede ca un batsman a fost dat afara in mod gresit – de exemplu, o prndere a mingiei nu foarte clara – poate retrage apelul si a readuce in teren batsmanul.

Arm ball – O aruncare a mingiei de catre un bowler fara rotire in speranta de a insela batsmanul care sa permita o aruncare ce nu are loc.

Ashes – Meciuri Test intre Anglia si Australia jucate pentru “The Ashes”. In 1883 Australia a invins Anglia pe stadionul The Oval pentru prima data pe teritoriul Angliei. Acesta a determinat ca un ziar sportiv englez, The Sporting Times, sa publice un necrolog comic al cricketului din Anglia, care se incheia cu urmatoarele cuvinte “Corpul va fi incinerat si cenusa dusa in Australia”. Parerile variaza, dar “corpul” a fost de fapt un bail (sau 2, sau un stump), care a fost incinerat de catre “anumite doamne”. Cenusa a fost pusa intr-o urna mica in forma de cupa, de 4-inch (10,16 cm) inaltime si urna a fost prezentata onorabilului Ivo Blight (mai tarziu Lord Darnley). In testamentul sau, Lordul Darnley a lasat urna celor de la MCC. In zilele noastre urna este pastrata permanent in Long Room la stadionul Lord’s, dar echipa care castiga o serie de meciuri Test va detine “The Ashes”. In cazul unei remize, tara care detine trofeul il si pastreaza.

Average, batting – Totalul punctelor unui batsmen in perioada in care este calculata media impartita la numarul de inning-uri incheiate ex: numarul de ori in care a fost “out” in acea perioada. O medie de 40 este considerata expert, 50 remarcabil. D.G. Bradman (Australia) a avut o medie de 99.6 intr-un meci Test.

Average, bowling – Numarul total de puncte inscrise de catre un bowler in perioada la care se face referire impartita la numarul de porti doborate in acea perioada. Un bowler expert va tinti catre o medie de mai putin de 30.

B

Bat-pad – Pozitie pe amplasare pe teren aproape de partea din stanga sau din dreapta batsmanului, prea aproape pentru a prinde o minge bine lovita, dar buna pentru cineva care atinge muchia batei si relanseaza din aparatoare.

Batting order – Ordinea in care membrii unei echipe ies sa loveasca. Un batsman este referit ca persoana printr-un numar, in functie de pozitia sa in ordine. Numerele 1 si 2 deschid inningurile (numarul 1 cu prima minge), numarul 3 intervine la caderea primului wicket s.a.m.d. pana la numarul 11, care intervine cand au cazut noua wicketuri. In general, numerele 1 – 6 sunt batsmanii specialisti, portarul loveste la 7, urmat de bowlerii specialisti. Primii batsmani (1, 2, 3) trebuie sa fie experti impotriva vitezei si mingii noi; 4 si 5 vor fi adesea cei doi batsmani cei mai buni ca atacanti, iar 5 – 7 pot fi cele mai bune alegeri pentru un “specialist in rasuciri”, lucrul cel mai util cand mingea este mai veche si actioneaza bowleri lenti.

Batting shots – Vezi Block, Chinese cut, Cut, Drive, Edge, Flash, French cut, Glance, Harrow drive, Hook, Late cut, Leg glance, Lofted drive, Pull, Reverse sweep, Slog, Square cut, Sweep.

Beamer – O aruncare completa, rapida, la nivelul capului. Beamerele sunt periculoase, iar un bowler care arunca intentionat va fi avertizat de arbitru si, in cazul in care continua, este impiedicat sa arunce din nou in inningurile respective.

Behind the bowler’s arm – Majoritatea terenurilor de cricket au plase mari albe (sau negre) la capete, pentru a oferi un fundal clar, fara obstacole, pe care batsmanul sa poata vedea mingea. Orice miscare in fata sau in apropierea plasei de la capatul bowlerului produce confuzie, iar jocul va fi oprit pana cand aceasta este inlaturata.

Block – O lovitura de bataie defensiva, doar pentru mentinerea mingii in afara wicketului.

Blocker – Un batsman cu tehnica defensiva excelenta si uneori si cu alte calitati. Poate fi util ca deschizator, daca perseverenta sa de abatere poate stavili aruncarea unei mingi noi si poate impiedica bowlerii sa faca greseli. Ulterior in inninguri, lipsa sa de lovituri de inscriere poate stavili miscarea echipei si readuce initiativa spre opozitie.

Blockhole – Adancitura facute uneori intr-un pitch nisipos, unde batsmanii stau in aparare. O minge in “blockhole” este o lansare de tip yorker.

Bodyline – Tactica adoptata de Anglia in timpul seriei Ashes din 1932-33, din Australia. Prin stabilirea unui camp predominant drept si cu cei mai rapizi bowleri care arunca la nivelul corpului batsmanului pentru a genera prinderi, capitanul englez D.R.Jardine a castigat Ashes, dar s-a apropiat de distrugerea Comunitatii Natiunilor. Ca o consecinta a acestei serii celebre, legea a fost schimbata pentru a limita numarul de jucatori din spatele square-ului de pe partea dreapta la doi, pentru a preveni utilizarea ulterioara a acestei tactici.

Bouncer – O minge rapida, cu pitch scurt, aruncata pentru a ajunge in afara pitch-ului, la inaltimea pieptului sau capului batsmanului. Legala si mai putin periculoasa decat beamer, dar arbitrul poate totusi avertiza si elimina un bowler care arunca bouncere doar pentru a intimida batsmanul.

Boundary –

  • Marginea suprafetei de joc, de obicei la 50 – 80 metri de wicket si marcata cu o linie, sfoara sau gard. Totusi, in practica, nu exista nicio dimensiune sau forma fixa pentru teren, desi abaterile mari de la o elipsa cu excentricitate mica sunt descurajate.
  • O minge care trece de limita, inscriind patru puncte daca atinge intai pamantul sau sase daca atinge limita complet.

 

Bowled – Cel mai simplu si totusi cel mai satisfacator mod de a elimina un batsman. Batsmanul este eliminat daca mingea, fie direct din mana bowlerului, fie cu ajutorul batei sau corpului batsmanului, loveste wicketul sau cu suficienta forta pentru a disloca cel putin un bat. Incidental, daca era nevoie de o dovada ca cricketul este jocul natural al profesorului, MCC gaseste adecvat sa declare in legi ca, daca mingea loveste wicketul prin intermediul aparatorii, chiar daca satisface criteriile pentru un LBW, batsmanul este eliminat, nu este in situatia LBW. Cati bowleri, avand batul de poarta stang smuls, ar cere LBW? Presupunem ca trebuie sa se fi intamplat.

Bowling, bowler, bowl – Un jucator care arunca este cunoscut drept bowler. Aruncarea este actiunea de a lansa mingea cu un brat ferm spre wicketul batsmanului. Mingea nu este aruncata – daca bowlerul isi indreapta cotul la lansare, arbitrul reclama “No ball” (acest lucru este contestabil) – prin urmare trebuie ca bowlerii rapizi sa fuga pana la 30 de metri pentru a prinde suficienta viteza. De obicei, bowlerul va tinti sa loveasca mingea pe pitch inainte ca aceasta sa ajunga la batsman – o aruncare completa este usor de lovit. Un bowler rapid va arunca la viteze intre 140 si 160 kph. Un bowler cu viteza medie va arunca de la 100 – 130 kph. Un care se roteste va arunca mingea de obicei intre 80 si 90 kph.

Bowling a maiden over – A arunca un over in care nu este inscris niciun punct cu bata, nici din pozitie Wide sau No ball.

Bowling analysis – Sectiunea din partea de jos a tabelei de marcaj, in care este inregistrata fiecare minge aruncata. La sfarsitul inningurilor, aceste date sunt utilizate apoi pentru a genera rezumate statistice pentru fiecare bowler, “cifrele aruncarilor”. Valori date de obicei sunt numarul de overuri aruncate, numarul celor care au fost maidens, numarul de puncte la care s-a renuntat si numarul de wicketuri luate. Uneori acestea sunt date doar ca numere, fara explicatii, dar ordinea este intotdeauna aceeasi, deci “17-5-36-3” inseamna “17 overuri, cinci maidenuri, trei pentru 36”. Incidental, overurile partiale, de obicei in care inningurile s-au terminat la mijloc printr-un over, sunt inregistrate ca pseudozecimale, deci “12,5 overuri” inseamna 12 overuri si cinci mingi.

Bowling crease – Una dintre cele doua linii transversale de la oricare dintre capetele pitch-ului, la care sunt stabilitate wicketurile. Vezi diagrama de mai jos pentru reprezentarea grafica a pitch-ului.

Box – Cunoscuta in mod curios in cataloagele de cricket drept o “protectie abdominala”, reprezinta cel mai bun prieten al unui batsman si prima piesa de echipament de cricket pe care un jucator nou trebuie s-o aiba. Singurul lucru mai rau decat a te strecura in boxul rece din propria dotare este sa imprumuti unul cald, transpirat de la altcineva.

Broken wicket – Se spune ca wicketul este “broken” sau “down” cand unul sau ambele bete au fost dislocate din locasurile lor cu mingea. Daca, de exemplu cand batsmanii inscriu rasturnari dintr-o relansare, un jucator doreste sa strice un wicket ale carui bete sunt deja cazute, poate reamplasa un bat sau lovi ori scoate un bat de poarta din pamant in timp ce-l atinge cu mingea. Nu va ingrijorati – nu am vazut niciodata sa se intample asta! Vezi si Down wicket.

Bye – Punct inscris cu o minge care nu loveste nici bata batsmanului, nici corpul sau.

C

Calling – Metoda batsmanului de a indica faptul ca partenerul sau intentioneaza sau nu sa inscrie. Unul dintre putinele lucruri cu adevarat simple in cricket – daca mingea ajunge in fata wicketului, aruncatorul striga; in square sau in spatele wicketului, atunci striga cel care nu loveste. Inca si mai bine, exista doar trei apeluri: “Da” si ‘Nu” nu necesita explicatii; “Asteapta” actioneaza ca un avertisment, de exemplu cand mingea este lovita puternic la un jucator, care poate s-o opreasca sau nu in mod clar.

Cap – In cricketul din prima liga, semnul ca un jucator a fost recunoscut ca membru deplin al unei anumite echipe. Unui jucator national/judetean i se acorda sapca dupa ce a demonstrat ca poate fi un jucator regulat in echipa titulara. In continuare, este un “jucator cu sapca”, chiar daca prefera sa poarte o casca, o palarie de soare sau o masca de Donald Duck pe teren. Un jucator de test primeste sapca cand isi face debutul pentru tara sa. Fiecare meci de test pe care il joaca un jucator pentru tara sa este numit si “cap”, desi autoritatile considera suficienta o singura piesa efectiva de acoperire a capului.

Captain – Liderul unei echipe de cricket de pe teren si singurul raspunzator legal pentru conduita de joc a echipei sale. La nivel international, obligatiile capitanului depasesc conferintele de presa de la sfarsitul zilei si lungile deplasari solitare de negocieri pentru a decide daca doreste sa conduca echipa Insulelor Caraibe. Un astfel de post cu multa presiune poate fi stresant, fara indoiala. Pozitia unui capitan de club este arareori una fericita: nu se gandeste la decizia complicata de a amplasa un al doilea spinner sau de a sustine lovirea; el este preocupat mai mult de ce sa faca daca cei doi bowleri competenti ai sai au nevoie de odihna si are de ales doar din patru posibilitati de carne de tun cu bowlerii slabi. Acesta poate fi motivul pentru care adunarile generale anuale ale cluburilor aduc o tacere neprogramata de doua minute cand se pune intrebarea “Deci, cine doreste sa fie capitan anul viitor?”

Carrying his bat – Utilizat strict doar pentru un deschizator care supravietuieste in timp ce toti cei zeci coechipieri ai sai sunt eliminati.

Caught – Cand un jucator prinde o minge lovita inainte ca aceasta sa atinga pamantul, batsmanul este “caught out”. Vezi si Out.

Caution – Sanctiunea arbitrului impotriva unui bowler care incalca prevederile legii 42, joc nesportiv, impotriva beamerelor, bouncerelor excesive si a “depasirii”.

Century – O suta de puncte inscrise de un singur batsman intr-un singur inning. Mai multe sute se numesc double si triple centuries. Cincizeci de puncte sunt denumite “half century”. Desi un parteneriat de 100 poate fi numit un “parteneriat century”, nu va fi pur si simplu denumit century. De fapt, termenul “century” cade usor (daca este posibil sa cada usor) in dizgratie – mai obisnuit astazi este sa se vorbeasca despre un batsman ca face “o suta”, chiar daca scorul sau efectiv a fost 143. In mod similar, un scor de 71 poate fi “al treilea de cincizeci din serie”, ceea ce inseamna al treilea sau inning de cincizeci sau mai multe puncte. Vezi si Hundred, Fifty.

Chance – Oportunitatea de a lua un wicket, cel mai adesea un catch.

Chinaman – Lansarea in masa a spinnerului din incheietura stanga, cu care transforma partea stanga a batsmanului dreptaci in stanga.

Clean bowled – Una dintre cele mai misterioase parti ale vocabularului de cricket, care apartine cu adevarat unui titlu separat Redundante. Pe cat va putem spune, cei care folosesc aceasta expresie o fac deoarece apartin scolii Nu folositi niciodata un cuvant daca puteti folosi doua – ei cred ca “clean bowled” suna la emfatic sau mai impresionant decat doar “bowled”. Daca au folosit expresia pentru a indica faptul ca bila a trecut de apararea batsmanului fara a atinge bata sau corpul sau ca a scos un bat de poarta din pamant, ar putea exista o explicatie; dar nu o folosesc asa – “bowled” este tot ceea ce inseamna, deci “bowled” este tot ce trebuie spus.

Clothing – In general imbracamintea de cricket este alba sau crem ori alba cu genunchiere verde maroniu si cu pete inexplicabile pe ici, pe colo. Deoarece nu este necesar sa se faca o distinctie intre cele doua echipe de pe teren, nu exista culori pentru “acasa” sau “in deplasare”. Jucatorii poarta pantaloni lungi albi partial pentru ca intotdeauna au asa ceva si partial pentru a se proteja de soare si de chingile echipamentului lor de protectie, si tricouri largi, cu maneci lungi sau scurte, care vor sfarsi prin ajunge stranse pe cor la unii jucatori de club. Alta piesa esentiala o reprezinta incaltamintea, de obicei cu talpi cu cuie metalice, pentru a oferi o priza sigura. Incaltamintea bowlerilor rapizi sunt mai inalte, pentru a sustine gleznele. In functie de vreme, jucatorii pot purta si pulovere cu decolteu in V, cu maneci lungi sau fara maneci (desi nu sunt vazute in Townsville foarte des), adesea cusute la gat, talie si mansete cu culorile clubului, si o sapca colorata sau o palarie de soare colorata ori alba.
Totusi, dupa lansarea cricketului cu overuri limitate (cele 50 de overuri ale lui Kerry Packer), a aparut imbracamintea colorata, fiecare echipa avand propria uniforma distincta.

Club cricket – Folosit de obicei pentru a denumi un joc de cricket de relaxare, pentru amatori, desi exista o variatie imensa in aceasta zona de joc.

Coffin – Container asemanator cu valiza, alungit, pentru transportarea setului de cricket. Esential pentru transportul aerian international in cricket, este o bataie de cap sangeroasa intr-un vestiar mic de club sau pe veranda celor care calatoresc.

Coming on – Mai des intalnit ca “not coming on”, acesta este un comentariu despre viteza pitch-ului sau, mai degraba, despre valoarea vitezei orizontale pe care o pierde mingea catre pitch pe masura ce sare. O suprafata moale va incetini mingea mai mult decat una dura, ingreunand sincronizarea loviturilor batsmanului care ia in considerare viteza mingii din mana bowlerului. Astfel de pitch-uri tind sa creeze un joc slab de cricket, deoarece este mai probabil ca o minge proasta sa scape nepedepsita si mai improbabil ca orice abatere pe care o obtine bowlerul sa aiba loc suficient de repete pentru a pune in dificultate batsmanul. Şi in asta consta majoritatea problemelor din cricketul modern – cum se pregatesc pitch-urile cu care jucatorii performeaza la maxim.

Corridor of uncertainty – OK, renunt, voi prezenta astfel. Un termen descriptiv util, uzat prin exagerarea utilizarii, este astazi asociat cu Geoff Boycott cu palaria sa de comentator TV, dar cred ca creditul pentru popularitate apartine bowlerului australian Terry Alderman. Se refera la tehnica la care Alderman era expert in a arunca o linie suficient de larga fata de batul de poarta stang, astfel incat batsmanul sa nu poata fi sigur daca poate lasa sau nu cu siguranta mingea in pace. Totusi, daca joaca astfel, este probabil ca cea mai mica miscare de indepartare sa ajunga la margine si sa ofere un catch pentru portar sau aparatori.

Cover – Pozitie de amplasare pe teren pentru salvarea scorului, in fata wicketului de pe partea stanga. De unde extra cover (direct), cover point (squarer).

Covers –

  • Zona a terenului pazita de jucatorul cover, de unde “through the covers”.
  • Combinatie de iuta si foaie de cort, utilizata pentru a proteja pitch-ul de ploaie. De asemenea, chestiile pe care jucatorii tind sa uite cand este randul lor sa le puna sau sa le scoata.

 

Cow corner – limita din partea dreapta, in fata square-ului, catre sau peste care este directionat un cow shot.

Cow shot – O lovitura neeleganta pe partea dreapta, jucata de obicei cu ochii inchisi si capul ridicat in aer.

Crease – O linie. Vezi Bowling crease, Popping crease si Return crease.

Cross (despre batsmani) – O traversare prin mijlocul pitch-ului in timpul unei curse. Semnificativa in doua situatii – (1) cand strikerul este prins in out cand batsmanii au traversat, cel care nu este striker ramane la capatul catre care trebuie sa alerge, desi nu este inscris niciun punct; (2) daca mingea atinge limita cand batsmanii au traversat pentru un overthrow, se permite punctarea cursei, precum si a celor finalizate deja si patru pentru limita.

Cross bat – Lovitura paralela cu pamantul.

Cut – Un square de lovitura de bataie cu traversare, de obicei pe piciorul din spate, la (square cut) sau in spatele (late cut) wicketului de pe partea stanga.

D

Dead ball – Cand mingea nu este in joc, se spune ca este “moarta”. Mingea intra in joc cand bowlerul isi incepe cursa si devine automat moarta cand arbitrul o considera “asezata in sfarsit” in mainile portarului sau ale bowlerului, cand cade un wicket sau cand mingea atinge limita ori cand arbitrul striga “over” sau “time”. Arbitrul poate invoca mingea moarta oricand – de exemplu cand mingea se blocheaza in imbracamintea batsmanului sau cand survine o ranire grava a unui jucator.

Declaration – Decizia capitanului de bataie de a incheia inningul. Luata de obicei pentru a acorda timp bowlerilor sai pentru a arunca in afara celeilalte parti pentru a castiga jocul sau cu intarziere de douazeci de minute esentiale, in timp ce jucatorul senior lateral se lupta de 96 pentru 100.

Deep – Prefix pentru pozitia de amplasare pe teren, indicand si “la limita” (Vezi Long), dar utilizat impreuna cu numele unei pozitii pe teren – de ex. deep square leg, deep extra cover.

Dibbly-dobbly – Termen derogatoriu aplicat unui bowling cu viteza mica-medie, chiar mai putin periculos decat cel al unui trundler.

Did not bat – Inregistrare pe tabela de marcaj pentru un batsman care, da, nu a lovit.

Dismiss – A elimina un batsman.

DNB – Did Not Bat (Nu au lovit). – notatie care apare pe tabela de marcaj in dreptul numelor celor care Did Not Bat (Nu au lovit).

Dolly catch – Un catch usor, bland.

Dot ball – O minge pentru care nu este inscris niciun punct si nu cate niciun wicket. Denumita asa datorita notatiei din tabela de marcaj pentru o astfel de minge.

Donkey-drop – Stil de bowling lent, mai putin periculos chiar decat dibbly-dobbly.

Down wicket – Vezi Broken wicket.

Draw – Un meci care nu este jucat conform regulilor pentru overuri limitate, se termina indecis daca ambele echipe nu au finalizat numarul convenit de inninguri cand expira timpul alocat. Pe cat de straniu poate parea, asta se poate si chiar se intampla chiar dupa cinci zile fara ploaie ale unui meci de test. Un meci nedecis nu este neaparat unul plictisitor, asa cum ar crede mai degraba cei care ar trebuie sa stie asta. O echipa la bataie care rezista cu incapatanare pentru a evita infrangerea poate fi unul dintre spectacolele cele mai incitante din joc.

Drive – O lovitura de bataie directa, pe piciorul din fata, in fata wicketului.

Duck – Cand un batsman este eliminat fara a marca niciun punct. Vezi si Golden Duck

E

Economy – Capacitatea unui bowler de a impiedica batsmanii sa inscrie. Desigur, cel mai bun mod de a face asta este sa-i impinga in cusca, dar economia se masoara de obicei in puncte per over. In majoritatea formelor de cricket, un bowler este fericit cu o rata de sub trei puncte pe over.

Edge – Lovitura de bataie, cu contact de obicei neintentionat intre minge si marginea batei. Poate duce la un catch pentru portar sau aparatori.

Eleven – Vezi XI. Se refera la toti membrii care joaca – 11 in total.

Extra – Termen colocvial pentru extra cover.

Extras – Puncte nemarcate din bata – no ball, wide, bye si leg bye. Extras se aduna la totalul echipei, dar nu si pentru batsman.

F

Farm the strike/bowling – Cand un batsman bun se confrunta cu un tail-ender, va dori adesea sa se confrunte cat mai mult posibil cu bowlingul, deoarece ar trebuie sa fie mai putin riscant pentru el decat pentru partenerul sau mai putin priceput. In acest punct, el va tinti sa ia una din a cincea sau a sasea minge a unui over, pentru a se plasa la capatul de primire pentru urmatoarea. Un capitan abil va fi constient de aceasta tactica si isi poate amplasa terenul pentru a-l frustra sau pentru a incuraja batsmanul bun sa ia o minge. Uneori, totusi, un capitan devine atat de concentrat asupra preluarii la tail-ender, incat pare sa uite de eliminarea batsmanului. Un parteneriat valoros de ultim moment se poate dezvolta in acest mod, cand o abordare mai agresiva pe partea de amplasare pe teren putea sa-l fi oprit inainte de a incepe.

Featherbed – Un pitch cu viteza mica si salt previzibil, pentru care bataia este usoara.

Fence – Mijloace cu care este marcata limita pe anumite terenuri. In mod curios, un jucator poate atinge gardul unei limite cand opreste sau prinde o minge, dar, daca atinge linia sau franghia unei limite, mingea este considerata a fi traversat linia. Cam cat de groasa poate fi o franghie inainte de a deveni gard, se poate intreba cineva intr-un bar in timp ce afara ploua.

Fielding positions – Consultati aceasta diagrama pentru o reprezentare grafica a terenului de cricket si a diverselor pozitii de amplasare pe teren. Vezi Backward, Bat-pad, Cover, Deep, Extra, Fine, Gully, Long, Mid, Point, Short, Silly, Slip, Square, Third man.

Fifty – Cincizeci de puncte inscrise de un singur batsman intr-un singur inning. Vezi si Century, Hundred.

Fine – Pozitie de amplasare pe teren in spatele wicketului si aproape de axa longitudinala a pitch-ului.

Finger – Degetul aratator al arbitrului, ridicat ca raspuns la un apel pentru a indica faptul ca batsmanul este eliminat. Acesta este necesar numai in caz de indoiala – cand batsmanul a lasat usor un catch sau cand portarul alearga spre limita pentru a prelua batul de poarta din mijloc, nu este nevoie ca arbitrul sa-l elimine.

Finger spinner – Bowlerul care-si foloseste degetele pentru a roti mingea. Pentru un bowler dreptaci, acest termen este sinonim cu off spinner.

First baller – Termen mai uzual pentru Golden Duck (care se comporta mai degraba ca la scoala). Incidental, nu exista, dar trebuie sa existe Platinum Duck, care este un mod special de a fi eliminat, de obicei prin cursa in afara fara a urmari o minge.

First class – Cricket jucat intre echipele recunoscute din prima liga, pe parcursul a trei, patru sau cinci zile, cu doua inninguri per echipa. Ce inseamna o echipa din prima liga nu este intotdeauna clar – organismele de guvernare a jocului trebuie ocazional sa hotarasca daca un anumit meci trebuie sa se incadreze in prima liga.

Fishing – Joc cu bata departe de corp pentru o minge in afara batului de poarta stang. Este probabil ca o astfel de lovitura sa genereze nimic mai mult decat un catch la margine pentru portar sau aparatori.

Five for – Termen colocvial pentru revenirea unui bowler din cinci wicketuri intr-un inning. (Vezi Bowling analysis.)

Flash – Lovitura de bataie, ruda cu Harrow drive. Flash este o lovitura ambitioasa, care tinteste o minge prea larga pentru a fi ajunsa usor. Mai sigur decat pare, deoarece nu este probabil niciun contact cu mingea pentru a o trimite cu mult peste capetele aparatorilor si primul salt in gardul celui de al treilea om.

Flight – Discutabil daca este o arma mai importanta chiar decat rasucirea in dotarea unui bowler lent, flight este arta de a varia in aer arcul si viteza mingii pentru a deruta batsmanul. Un specialist in aerodinamica va ca spune ca flight depinde cu greu de relatie nelineara dintre viteza si frecare si existenta unei “viteze esentiale”, sub care frecarea asupra unui obiect sa poata creste de fapt. Pentru un bowler cu rasucire, asta inseamna cu poate face ca mingea sa se coboare brusc in timpul zborului, lasand un batsman care credea ca a acoperit-o la un yard de pitch si incapabil sa prinda mingea in cadere. Bowlingul cu flight necesita concentrare si increderea de a nu renunta cand mingea suiera ocazional peste mijloc pentru sase puncte. Prezentand batsmanului mingi tentant de lovibile, il incurajeaza sa-si asume riscuri.

Flipper – O minge “inselatoare” cu rasucire din incheietura, derutant de rapida si joasa. Dificil de aruncat, dar mortala cand este directa.

Follow-on – Daca, intr-un meci cu doua inninguri, echipa la bataie pe locul doi cu putin in urma celeilalte echipa cu punctajul primului inning de 150 de puncte intr-un meci de trei sau patru zile sau de 200 de puncte intr-un meci de cinci zile, capitanul echipei conducatoare le poate cere sa loveasca din nou imediat. Prin exercitarea acestei optiuni, le ofera bowlerilor sai sansa de a elimina cealalta echipa din nou si a castiga printr-un inning. (Vezi Winning margin)

Footwork – Pozitia este doar un punct de plecare – permite batsmanului sa-si miste usor picioarele in pozitie pentru a juca mingi de orice lungime si directie. O minge cu pitch scurt poate fi jucata mai usor de pe piciorul din spate (“joc pe spate”). Batsmanul isi muta piciorul din spate spre spate, spre wicket si incrucisat cu traiectoria mingii, acordandu-si timp maxim pentru a calcula viteza si saltul mingii. O minge cu pitch depasit este jucata cel mai bine de pe piciorul din fata (“joc in fata”). Batsmanul isi muta piciorul din fata spre in fata si incrucisat, ideal de-a lungul punctului in care sare mingea. Asta ii permite sa o loveasca aproape de sol, inainte sa se ridice foarte sus sau sa fie deviata fata de pitch. O minge cu lungime buna (saritura poate fi de 6-8 picioare de la batsman cu un bowler lent, dar un pic mai mare cu un bowler rapid) nu este usoara cu niciuna dintre aceste metode, dar un batsman bun va juca de obicei in fata pentru o minge cu lungime buna. Impotriva bowlingului lent, un batsman isi poate “folosi picioarele”, adica sa-si paraseasca zona pentru a se apropia de pitch-ul mingii sau chiar sa transforme o minge cu lungime buna intr-o aruncare completa. Facand asta, el risca sa fie scos din joc daca rateaza mingea, dar este o tactica care poate deranja ritmul si precizia unui bowler.

Four – O minge care depaseste limita dupa ce intai a atins pamantul si care valoreaza patru puncte.

Four ball – Minge slaba, care este probabil sa fie lovita pentru patru puncte.

French cut – O lovitura de bataie cu tentativa de atac in fata wicketului, care conduce la patru puncte norocoase in spatele wicketului de pe muchia interioara sau de jos a batei. De obicei la milimetri departare de “Ghinion, colega”.

Front foot, But he was on the – expresie cu o supozitie bizara, dar frecventa, ca un batsman nu poate fi eliminat prin LBW cand inainteaza.

Front foot no ball – Legea No ball initiala cerea ca bowlerul sa aiba o parte din piciorul din spate in spatele zonei de bowling la momentul lansarii. Totusi, majoritatea bowlerilor “trag” piciorul din spate la o distanta considerabila dupa ce-l pun pe pamant si arbitrii s-au plans ca era imposibil de aflat unde era piciorul bowlerului cand el lansa efectiv mingea. Astfel, in 1967 MCC a introdus legea prezenta, care cere ca o parte a piciorului din fata sa fie in spatele zonei de popping cand mingea este lansata. Deoarece piciorul din fata al bowlerului nu se misca dupa ce este readus pe pamant (daca s-ar fi miscat, s-ar fi facut tandari!), este mult mai usor pentru arbitru sa judece corectitudinea lansarii.

Full, on the – Fara a atinge pamantul. In functie de context, poate avea loc intre bowler si batsman, intre bata si jucator sau intre bata si limita. (In anumite cazuri, chiar intre bowler si limita, desi astfel se inscriu doar patru bye sau wide, nu sase.)

Full toss – O minge care ajunge la batsman fara plasare pe pitch.

G

Gardening – Legile permit unui batsman sa fac reparatii minore cu bata pe suprafata pitch-ului, de exemplu la marcajele facute de minge pitch-ului sau la zgarieturile de la cuiele jucatorilor. Este si un element psihologic care functioneaza aici: un batsman invins de o minge care i-a suierat pe la barbie trebuie sa marcheze locul in care a cazut, pentru a scuti bowlerul sa-i dea prea mult credit pentru lansare.

Gate – Spatiul dintre bata si aparatoare, pe care un batsman bun trebuie sa-l tina inchis. De unde “inchis” sau trecut prin poarta.

Get one’s eye in – (despre batsman) a se acomoda cu conditiile de lovire.

Given out – Declarat eliminat de arbitru.

Glance – Lovitura de bataie, o atingere slaba aplicata mingii in afara batului de poarta drept, pentru a o devia dincolo de aria de acoperire a portarului. Eleganta si extrem de dificil de jucat.

Glove – Manusile sunt purtate de batsmani pentru a-si proteja mainile de minge, precum si pentru a avea o priza buna pe manerele batelor. Vezi si protective equipment.

Golden Duck – Un caz special de ghinion, in care batsmanul este eliminat la prima sa lansare dintr-un inning.

Good Length – O minge care nu are nici pitch scurt, nici depasit, facand astfel o lovitura de atac mai dificila si mai riscanta. Impotriva unui bowler lent, o minge cu lungime buna poate ajunge la 6-8 picioare in fata batsmanului. O minge cu lungime buna de la un bowler rapid pate ajunge usor mai in fata batsmanului.

Googly – O doborare pe stanga cu rasucire din incheietura, cu mingea trimisa cu o actiune similara celei pentru leg-break.

Governing bodies – Fiecare tara in care se joaca cricket are propriul organism de reglementare (de ex. Consiliul Australian de Cricket, Consiliul de Cricket din Anglia si Ţara Galilor), responsabil pentru derularea jocului national in tara respectiva, in special la jocurile din prima liga. Fiecare consiliu national raspunde in fata Consiliului International de Cricket, care fixeaza programele si conditiile pentru toate jocurile internationale de cricket si coopereaza cu MCC pentru aducerea la zi a legilor jocului.

Green top – Pitch ierbos, adesea umed, care este de ajutor bowlerilor lenti.

Ground, Grounded – A atinge fie cu bata, fie cu corpul pe pamant in spatele terenului, in afara acestuia – Despre orice batsman se spune ca este “out of his ground” cand nu are nici bata, nici corpul la pamant in spatele zonei de popping si, prin urmare, risca sa fie depasit sau, in cazul unui striker, scos din joc.

Guard (pozitie) – In asteptarea mingii, un batsman va sta de obicei peste zona de popping, cu picioarele usor departate, uitandu-se la bowler de-a lungul umarului sau drept (daca este dreptaci), cu varful batei asezat pe sol, sprijinita de piciorul sau drept.

Gully – Jucator in pozitie de catch, usor in spatele square-ului, pe partea stanga. Vezi si Fielding Position.

H

Half-volley – O minge cu pitch depasit, al carei pitch batsmanul il poate ajunge usor si, deci, lovi de pe piciorul din fata.

Hand action – Nu este ceea ce batsmanii fac in timpul lor liber, ci ceea ce un bowler rapid face cu incheietura si degetele cand lanseaza mingea. Scopul lui este sa pastreze in sus cusatura, astfel incat sa poata actiona ca un conducator pentru a ghida amplitudinea mingii si pentru a ateriza in pitch pentru a produce miscarea. De obicei isi va trage degetele in jos, spre partea din spate a cusaturii, conferind rotirea spre spate care va stabiliza zborul mingii.

Handled the ball – Mainile batsmanului, cand tine bata, fac parte din bata si, deci pot atinge legal mingea. Orice alta folosire a mainii de catre orice batsman este ilegala, iar un batsman care tine mingea in maini in incercarea de a obtine un avantaj va fi eliminat de arbitru. Bowlerul nu obtine niciun punct pentru wicket. G.A.Gooch (Essex si Anglia) a terminat ceea ce ar fi trebuit sa fie un inning care salva jocul impotriva Australiei in 1993 prin a tine mingea in mana, singura data cand am vazut ca s-a intamplat asta. Vezi si Out.

Hanging bat out to dry – Vezi Fishing

Harrow drive – Vezi French cut

.Hat trick – Trei wicketuri luate cu mingi succesive. Poate fi devalorizare a punctarii, dar in prezent un bowler poate fi creditat cu un hat-trick chiar daca un over de la alt bowler – sau chiar din inningul echipei sale – survine intre doua din cele trei wicketuri ale sale. Un bowler care a luat doua wicketuri succesive este numit “pe hat-trick”, iar a treia minge este “mingea hat-trick”.

Have a blow – (1) Apelul capitanului catre bowler dupa ce deschiderea sa eroica, in arsita din ianuarie, a redus scorul adversarilor la 27-4 (Vezi Score), deoarece colegul sau bowler glumet voia o aruncare. (2) Apelul capitanului catre colegul sau bowler glumet, dupa ce cele patru overuri ale sale au permis mijlocasilor oponenti sa recupereze la 85-4 (Vezi Score).

Helmet – Castile sunt purtate de batsmani pentru a-si proteja capetele de minge. Vezi si protective equipment.

Hit the ball twice – Strikerului i se permite sa-si foloseasca bata pentru a-si apara wicketul de o minge pe care a lovit-o deja. Daca loveste mingea a doua oara din alt motiv, poate fi eliminat. O alta situatie pe care n-am vazut-o niciodata. Vezi si Out.

Hit wicket – Strikerul este eliminat prin hit wicket daca, jucand mingea sau lansandu-se in prima sa tura, doboara wicketul cu bata, cu corpul sau cu imbracamintea sa. G.Boycott (Yorkshire si Anglia) a fost eliminat o data din hit wicket, intr-un meci de test, cand sapca i-a cazut peste wicket. Bowlerul este creditat pentru for o scoatere din joc hit-wicket, deci un batsman nu poate fi eliminat in acest mod printr-un No-ball. Vezi si Out.

Hoick – Vezi Cow shot

Hook – O lovitura de bataie similara loviturii pull, dar jucata cu o minge la inaltimea pieptului sau mai sus. Spectaculoasa dar riscanta, din cauza dificultatii de a mentine mingea jos.

How? – Vezi How’s that?

How’s that? – Legislatia clubului de cricket Marylebone a prescris formularea pentru un apel ca arbitrul sa elimine un batsman. Alternativele comune sunt “How?”, “owizzeee?” si “Waaaaaaaaaaaah?”. Versiunea populara, “Howzat?”, a fost ultima data auzita aproximativ in acelasi timp cu “It’s a fair cop”.

Howzat? – Vezi How’s that?

Hundred – O suta de puncte inscrise de un singur batsman intr-un singur inning. Vezi si Century, Fifty.

I

ICC – Consiliul International de Cricket. Vezi Governing bodies.

In-ducker – Termenul batsmanului adversar pentru lansarea in masa a unui trundler. Desi suna ca o variatie la inswinger, in-ducker este mai degraba o minge directa, pe care batsmanul a reusit s-o rateze, deci trebuie sa-i dea un nume semi-mistic pentru a explica caderea.

In-field – Acei jucatori aproape de bata, in cautarea unui catch sau la circa 30 m de ea, care salveaza un singur inning.

Injuries – Daca un batsman sau un bowler este ranit inainte de a fi nevoie, mare noroc. Ceilalti jucatori pot aplica pentru un bowler ranit, dar nu este facuta nicio concesie pentru un batsman neechipat – se poate lupta cat de mult poate sau echipa poate sa reuseasca fara el. Cricketul este un joc pentru barbati adevarati!

Innings – (1) Timpul petrecut la wicket de catre un batsman, pana cand este eliminat; (2) Inningurile combinate (1) ale intregii echipe la bataie, care se termina cand sunt eliminati zece batsmani sau cand capitanul echipei la bataie declara inningul inchis. (Nota: In cricket, cuvantul “innings” este utilizat atat pentru plural, cat si pentru singular. “Inning” este un termen utilizat numai in baseball, unde este ceea ce trebuie sa fie.)

In-swinger – Lansare swing, care se deplaseaza in aer spre un batsman dreptaci. Scopul bowlerului este sa treaca de marginea interioara a batei si sa loveasca piciorul batsmanului pentru un LBW sau chiar wicketul.

J

Jaffa – Minge buna sau nejucabila, care de obicei sare si lasa bata in urma in traiectoria sa.

K

Knee roll – Nu produsul din special din pui, care contine mai mult zgarci decat carne, al carui aspect la ora ceaiului poate fi motivul scoaterii unui club de pe lista de obiective a vizitatorilor sau, ci partea ingrosata a aparatorii care protejeaza genunchiul batsmanului. Se vorbeste cel mai adesea despre ea cand comentatorii o folosesc pentru a afla inaltimea unui posibil LBW: o minge care loveste batsmanul deasupra genunchiului este probabil sa treaca peste wicket.

Knocking in – Tratarea suprafetei unei bate noi, prin lovirea ei repetata cu o minge veche sau cu un ciocan de lemn. O bata care nu a fost lovita adecvat se va crapa la impactul unei mingi noi.

L

Late cut – Vezi Cut.

Law – Cricketul este guvernat de legi, nu de reguli. Codul de legi al MCC consta in 42 de legi care guverneaza conduita in joc si responsabilitatile jucatorilor si arbitrilor. La anumite meciuri sau competitii se pot aplica reguli sau conditii de joc speciale. Totusi, daca toate aceste legi sunt un pic prea complicate pentru dvs. si daca doriti doar o simpla explicatie a jocului, exista intotdeauna aceasta explicatie, care pare sa apara mult mai des pe prosoapele de bucatarie care atarna in casele oamenilor:
“Aveti doua tabere, una in afara terenului si alta in teren. Fiecare individ din echipa care este pe teren este eliminat si, cand este eliminat, intra pe teren, iar urmatorul individ intra pana cand este eliminat. Cand sunt toti eliminati, echipa care este eliminata intra, iar echipa care a fost pe teren iese si incearca sa-i elimine pe cei care intra. Uneori pot fi inca jucatori pe teren care nu sunt eliminati. Cand ambele tabere au fost pe teren si eliminate, inclusiv neeliminate, acesta este sfarsitul jocului. Howzat?”

LBW – Vezi Leg Before Wicket.

LBW, not playing a shot – Parte in lege din anii ’60, reduce criteriile pe care trebuie sa le satisfaca o minge pentru ca un batsman care nu incearca s-o loveasca sa fie eliminat Leg Before Wicket – Cand un batsman impiedica o minge aruncata sa loveasca wicketul blocand mingea cu piciorul, se spune ca este eliminat prin “leg before wicket” sau, mai simplu, prin “lbw”. Vezi si Out.

Leg-break – O minge invartita de bowler astfel incat sa se roteasca de la picior spre in afara pentru un batsman dreptaci.

Leg-bye – Punctaj inscris de o minge care loveste corpul batsmanului, mai degraba decat mingea sa.

Leg cutter – Lansarea bowlerului rapid, care lasa batsmanul dreptaci stupefiat dupa plasarea pe pitch.

Leg glance – O lovitura de bataie. Totusi, este cu adevarat ceva ce abia apuci sa vezi! Vezi Glance.

Leg side – Partea de pitch mai aproape de picioarele batsmanului cand acesta sta cu fata spre bowler, adica partea dreapta a bowlerului pentru un batsman dreptaci. Vezi si On side.

Leg spinner – Bowler a carui lansare principala este leg-break.

Leg stump – Din cele trei bete de poarta care compun un wicket, cel de pe partea dreapta. Vezi si Off stump si Middle stump.

Length – Distanta de la bowler la punctul in care mingea este plasata pe pitch. Aceasta afecteaza durata in care batsmanul trebuie sa vada comportamentul mingii in afara pitchului si influenteaza, deci, alegerea loviturii. Vezi short pitched, good length si over pitched.

Limited bouncers – Nu este o lege, ci o conditie de joc pentru meciurile din prima liga, care conditioneaza un bowler la un bouncer (meciurile din Cupa Pura) sau la doua bouncere (meciurile de test) per batsman per over. Bouncerele peste aceasta limita sunt denumite No-ball. Majoritatea observatorilor, printre care si eu, vad acest lucru ca inutil. Arbitrii au deja puterea conform legii 42 de a elimina un bowler pentru bowling intimidant (vezi Beamer, Bouncer). Aceasta conditie este un raspuns tardiv si inadecvat la tacticile ostentative de intimidare, abordate cel mai des de Insulele Caraibe, in anii ’70 si ’80, cand tot ce era nevoie era ca arbitrii sa impuna legea existenta.

Limited overs cricket – Termen alternativ pentru jocul de cricket de o zi sau cricketul Twenty20

Line and length – Alt favorit as scolarilor, care proslaveste pe fata virtutea indubitabila a preciziei in bowling. Totusi, prea adesea are efectul de a impiedica bowlerii tineri sa practice arta agresiva a vitezei, swingului si rotirii si poate fi motivul pentru care cricketul englez este plin de jucatori cu viteza medie. Antrenorii incep sa realizeze in sfarsit ca, desi un bowler rapid sau un spinner bun poate deveni precis prin antrenament, niciun donkey, indiferent cat de bun este simtul sau al directiei, nu a castigat inca Cupa Melbourne.

Linseed oil – Lubrifiant utilizat pentru frecarea batelor de cricket. Lubrifiantul conserva rezistenta lemnului si il impiedica sa se usuce si sa devina casant ori sa absoarba umezeala si sa se umfle. Unele bate moderne sunt impregnate cu poliuretan sau alte substante impermeabile, dar aceste bate tind sa functioneze mai putin bine decat rachita naturala lubrifiata.

Lofted drive – O lovitura de bataie jucata intentionat in aer, peste capetele jucatorilor din apropiere.

Long – Prefix pentru pozitia de amplasare pe teren, care indica “la limita”. Prin confuzie, long-leg este in spatele wicketului, in timp ce aparent sinonimul long-on este in fata acestuia, cu greu in distanta de bataie a long-leg. vezi si Deep.

Long hop – O minge plasata pe pitch din scurt, care nu este rapida sau suficient de inalta pentru a fi un bouncer, care prezinta batsmanului o lovitura usoara, de pe piciorul din spate.

Long Room – Un spatiu lung (!) din pavilionul din Lord’s, cu fata spre suprafata de joc si captusita cu portretele jucatorilor de cricket de cariera si a momentelor memorabile din cricket. Jucatorii il parcurg pe drumul spre mijloc.

Loop – Traiectoria inalta a unei lansari in zbor a unui bowler lent. Aruncand mingea in sus, bowlerul ii acorda cea mai buna sansa de a devia fata de pitch si incurajeaza batsmanul sa-si asume riscul de a-si folosi picioarele.

Lord’s – Un teren de cricket din St John’s Wood, la nord de Londra, considerat in general “vatra” cricketului. Apartine Clubului de cricket Marylebone (MCC) si a fost fondat de Thomas Lord cu circa 200 de ani in urma. Lord’s gazduieste un meci de test impotriva fiecarui tari din turneu in fiecare an, precum si finalele competitiilor nationale majore. De asemenea, Clubul de cricket Middlesex County isi joaca meciurile gazda pe Lord’s.

M

Maiden – Un over in care nu este inscris niciun punct cu bata, nici dintr-un wide sau no-ball. Gluma traditionala a cavalerului de onoare despre bowling a maiden over (dezvirginare – n.t.) a incetat sa fie distractiva inainte de primul razboi mondial si a fost scoasa in afara legii in final de catre clubul de cricket Marylebone in 1927.

Maker’s name – Tehnica de bataie de aparare clara, care implica intampinarea mingii cu fata complet catre bata – “aratandu-i bowlerului numele fabricantului”. In prezent, majoritatea batelor sunt atat de impopotonate, incat probabil un bowler poate vedea numele fabricantului la sfarsitul cursei.

Match referee – Un oficial din afara terenului la meciurile de test si la alte evenimente majore, a carui responsabilitate este sa supravegheze conduita de joc in mare si sa recurga la orice actiune disciplinara care poate fi necesara impotriva jucatorilor.

Mid – Prefix pentru trei pozitii de amplasare pe teren in interior: mid-off intre bowler si covers; mid-on in pozitia echivalenta de pe partea dreapta; mid-wicket intre mid-on si square leg.

Mid-wicket – O pozitie de amplasare pe teren in interior, pe partea dreapta. Pe cat imi pot da seama, numele deriva de la sensul (3) al “wicketului”, deoarece jucatorul este nivelul aproximativ cu punctul la jumatate fata de pitch.

Middle – (1) Vezi In the middle. (2) Mijlocul batei. (3) A lovi mingea cu mijlocul batei. Fabricantii de bate merg pana departe in a convinge jucatorii ca noul Ergomax Arsekicker are un mijloc mai mare, mai placut decat orice bata fabricata vreodata. Totusi, adevarul este ca, atata timp cat bata are mijlocul undeva, un jucator bun va avea indemanarea s-o gaseasca.

Middle, In the – Implicat in joc. Un batsman care revine dupa o ranire sau, intr-o alergare slaba, se poate spune “short of time in the middle”, ceea ce inseamna a fi slab in practica meciului.

Middle stump – Dintre cele trei bete care compun un wicket, este cel din mijloc. Vezi si Off stump si Leg stump.

N

Nelson – Numarul 111. Conexiunea cu amiralul Lord Nelson este slaba si in principal neexplicata, dar numarul care-i poarta numele si multiplii ai acelui numar se pare ca au proprietati mistice in cricketul englez. Exista unii – inclusiv renumitul arbitru de test David Shepherd – care nu-si vor tine ambele picioare pe pamant atata timp cat 111 este pe tabela de marcaj, desi ceea ce incearca exact sa impiedice nu este clar.

Nets – Un pitch inchis cu plasa pe laterale, in spate si sus este denumit net si este folosit pentru antrenament. Problema este ca pitch-urile cu plasa de pe gazon trebuie intretinute la fel de mult ca cele de pe square, deci majoritatea cluburile nu se preocupa. In schimb, folosesc o baza de beton acoperita cu matisare sintetica “universala”, care ia aspectul unui derdelus dupa cea mai mica aversa. Mai rau, aceasta nu tolereaza crampoanele, deci bowlerii trebuie sa se antreneze in pantofi cu talpi de cauciuc, in care niciun bowler in toate mintile (deci putem exclude stangacii) nu ar risca sa arunce la viteza completa.

New ball – In majoritatea nivelurilor de cricket, fiecare inning incepe cu o minge noua. In jocul din prima liga, dupa ce echipa din teren a aruncat 80 de overuri cu o minge, capitanul poate cere una noua, astfel incat bowlerii sai de viteza au avantajul unei cusaturi clare si a unei imbracaminti stralucitoare. Tactica poate avea dezavantaje, totusi, in special daca batsmanii sunt bine pozitionati, deoarece bila mai grea pleaca mai rapid din bata.

Nightwatchman – Intr-un meci din prima liga, un tail-ender trimis cand un wicket cade aproape de terminarea jocului de o zi. Teoria este ca un batsman este mai vulnerabil la inceputul inningului sau si la inceputul zilei, deci aceasta tactica este destinata sa protejeze un batsman specialist de una dintre aceste perioade periculoase. Recent, capitanul australian Steve Waugh a declarat ca echipa australiana va inceta sa utilizeze Nightwatchmen.

Nipbacker – Colocvial, o minge rapida care “musca” din pitch inspre batsman, ca un off-cutter.

No! – Apelul unui batsman catre altul, care indica faptul ca nu trebuie sa alerge. Vezi Calling.

No-ball – O lansare declarata nesportiva de catre arbitru dintr-un motiv, care are legatura de obicei cu pozitia picioarelor bowlerului. (Vezi Popping crease, Return crease) Bowlerul nu poate lua wicketul unui batsman printr-un No-ball, desi batsmanul poate fi eliminat in moduri necreditate pentru bowler, de ex. Alergare afara. Un No-ball inscrie un punct la scorul echipei la bataie. Daca batsmanii inscriu sau mingea ajunge la limita fara a atinge bata, este inscris in schimb numarul respectiv de No-balluri. Daca sunt inscrise puncte din bata, penalizarea de un punct nu se aplica.

Non-striker – Batsmanul de la capatul bowlerului, care nu sta cu fata spre bowling. Vezi si Striker.

Not out – (1) Apelul arbitrului pentru refuzul unei cereri. (2) Inregistrare de pe tabela de marcaj pentru un batsman neeliminat la sfarsitul inningului echipei sale, fie datorita unei declaratii, fie deoarece toti cei zece coechipieri ai sai sunt eliminati.

O

Obstructing the field – Alta semnificatie rara a eliminarii. Un batsman care produce un blocaj intentionat pe partea de teren poate fi eliminat. Tipul de coliziune accidentala, care provine ocazional de la doi jucatori care urmaresc mingea, nu este considerat o incalcare a acestei legi. Vezi si Out.

ODI – One Day International.

Off-break – O minge invartita de bowler astfel incat sa se roteasca dinspre in afara spre picior pentru un batsman dreptaci.

Off-cutter – Lansarea bowlerului rapid, care se indreapta clar spre un batsman dreptaci dupa plasarea pe pitch.

Offer the light – Strict vorbind, opusul. Legea cere ca arbitrii sa stabileasca daca iluminatul este adecvat pentru joc (vezi Bad light), apoi sa intrebe batsmanii daca doresc sa continue in conditii inadecvate. Daca acestia doresc, jocul continua pana cand iluminatul se deterioreaza si mai mult si arbitrii repeta oferta.

Off side – Parte a pitch-ului departata de picioarele batsmanului cand acesta sta cu fata catre bowler, adica partea stanga a bowlerului pentru un batsman dreptaci.

Off-spinner – Bowler a carui lansare principala este off-break

Off stump – Din cele trei bete de poarta care compun un wicket, cel de pe partea stanga. Vezi si Leg stump si Middle stump.

Old favourite – De obicei se gaseste in mainile unui trundler cand este randul lui sa loveasca. O privire atenta scoate la iveala autograful tanarului Neil Harvey si marca fabricantului “Noah and Sons, finest gopher wood”. Incidental, bataia trundlerului poate fi recunoscuta instantaneu din bowlingul sau – desi corect din punct de vedere tehnic si greu de prins, el loveste adesea mingea din afara square-ului.

On side – Termen alternativ pentru leg side (partea dreapta).

One-day cricket – (ODI) – Termen folosit de obicei pentru a face referire la cricketul jucat de echipele din prima liga, dar nu in conditii de prima liga. Meciurile sunt compuse doar dintr-un inning de echipa si sunt hotarate cu numarul de puncte pe care il inscrie fiecare echipa intr-un numar prestabilit de overuri – 50 in meciurile internationale de o zi, 40 sau 60 in alte competitii – deci fiecare meci are un invingator.

One-day specialist – Un jucator al carui joc este considerat mai potrivit pentru formatul de o zi decat pentru cricketul din prima liga. Pentru un batsman, asta inseamna ca favorizeaza overul cu inscriere rapida fata de concentrarea necesara pentru a construi un inning de durata. Bowlerii de o zi sunt mai renumiti prin precizie si economie decat prin agresivitate si abilitatea de a lua wicketuri. Amplasarea pe teren clara, atletica, este valoroasa in orice fel de cricket, dar este esentiala in special in regulile cricketului limited-overs.

One short – Apelul si semnalul arbitrului (atingerea cu mana dreapta a umarului drept – aproape inutila, deoarece marcatorii nu se asteapta niciodata la asta si trebuie sa fie atentionati pe ton ridicat) cand un batsman esueaza sa ajunga la terenul sau cand revine pentru o secunda sau o cursa ulterioara. Desi cursa ulterioara este, de asemenea, prin definitie, scurta, doar o singura cursa este interzisa. Impunerea acestei legi depinde de vigilenta arbitrilor. La nivel de prima liga, fiecare arbitru se va deplasa pe masura ce mingea este lovita intr-o pozitie din care are vizibilitate clara asupra zonei de popping; intr-un joc de club pentru juniori, sansele sunt ca arbitrii sa se uite lung si visator dupa minge si sa nu observe cand batsmanul revine un pic din zona.

Open the face – Intoarcerea fetei batei spre partea stanga. Nu corespunde chiar cu principiile batei drepte si “in V”, dar este populara in jocul de o zi, pentru directionarea mingii in gaurile de pe teren.

Openers – Cei doi batsmani care incep inningul unei echipe. Deoarece ei vor fi face fata odihniti bowlerilor rapizi cu o minge noua, sunt de obicei cei doi cei mai disciplinati, daca nu chiar cei mai priceputi batsmani din echipa.

Orthodox spinner – Vezi Finger spinner.

Out – Ca un serviciu special pentru cititorii nostri americani, care pot fi familiarizati cu terminologia din baseball, credem ca trebuie sa evidentiem ca, in cricket, batsmanii nu “se remarca” in niciun sens – majoritatea sunt prea scunzi, supraponderali, iar mirosul de gel Deep Heat si de ulei de in iti poate intoarce stomacul pe dos. (Don a fost o exceptie – ca jucator de cricket si ca om.) Din fericire, precum va va spune orice tipa, este un bowler rapid, preferabil unul de doi metri. Un batsman iese din multime sau este doar scos. Dupa cum se stie, exista numeroase moduri ca un batsman sa fie scos din teren. Vezi Bowled, Caught out, Handled the ball, Hit the ball twice, Hit wicket, Leg before wicket, Obstructing the field, Run out, Stumped, Timed out.

Outfield – Zona dintre interior si limita. O lovitura de bataie in outfield valoreaza de obicei cel putin un punct, chiar daca ajunge direct la un jucator.

Outswinger – Lansare swing care se deplaseaza in aer departandu-se de un batsman dreptaci. Intentia bowlerului este de obicei sa loveasca marginea exterioara a batei si sa ofere un catch pentru aparatori sau portar.

Over – O serie de mingi consecutive, aruncate de un capat de catre un bowler. Conventia internationala pentru un over este acum de sase mingi, desi overurile de patru si de cinci mingi erau obisnuite inainte de 1900, iar Australia si Noua Zeelanda au fost ultimele care au abandonat overurile lor uzuale de opt mingi. No ball si Wide nu se numara ca parte dintr-un over, deci un bowler care arunca unul trebuie sa arunce inca o minge pentru a compensa. Overurile sunt aruncate alternativ de capetele opuse ale pitch-ului si niciun bowler nu poate arunca doua overuri consecutiv.

Overarm – Stilul uzual de bowling in cricketul modern, in care mingea este lansata deasupra capului si se ridica inca o data inainte de a atinge bata. Conform legendei, a fost inventat intr-o gradina din spate din Anglia secolului al 19-lea, de catre o fata in rochie cu crinolina, a carei fusta era prea mare pentru a-i permite sa arunce bine catre fratii ei.

Over (apelul arbitrului) – Apelul arbitrului dupa au fost aruncate sase mingi corecte sau pe cat de corect poate aprecia spre sase dupa ce a si-a epuizat toate incercarile incercand sa semnaleze One Short.

Overpitched – O minge a carei lungime permite batsmanului sa joace in fata si sa intalneasca pitch-ul mingii.

Overthrow – Un punct suplimentar inscris cand aruncarea unui jucator rateaza sau ricoseaza din betele de poarta. Daca o minge overthrown trece de limita, sunt adaugate patru puncte la cele pe care batsmanii le-au inscris.

Over the wicket – Pozitia bowlerului relativ la wicket, astfel incat bratul cu care arunca este intre corp si wicket. Un bowler dreptaci va arunca, prin urmare, catre stanga wicketului. Vezi si Round the wicket.

owizzeee? – Vezi How’s that?