Twenty20

Twenty20 (T20) este o varianta de cricket original introdusa in Marea Britanie in cadrul competitiilor profesioniste pe regiuni, de catre England and Wales Cricket Board (ECB), in 2003. Un joc de tipul Twenty20 implica doua echipe, fiecare avand dreptul la un singur innings si care au voie sa loveasca mingea pentru maxim 20 de overs.

Un joc Twenty20 dureaza aproximativ 3 ore si jumatate, fiecare innings derulandu-se pe parcursul a 75 de minute, aducand deci jocul mai aproape de durata altor jocuri populare. A fost introdus pentru a crea o forma a jocului mai atractiva pentru spectatorii de pe teren si pentru publicul ce urmareste meciurile din fata televizorului, motiv pentru care a devenit o varianta de succes. ECB nu a avut nici un moment intentia de a inlocui celelalte variante cu Twenty20, ele continuand sa fie jucate in paralel.

De la inceputurile sale jocul s-a raspandit in intreaga lume. In majoritatea tururilor internationale se desfasoara si un meci Twenty20 si aproape totate tarile in care se joaca organizeaza o competite la nivel national. Primul meci la nivel mondial Twenty20 a fost inaugurat in Africa de Sud in 2007, unde India a invins Pakistanul in finala printr-un scor strans de 5 puncte (runs). Etapa mondiala Twenty20 din 2009 s- a desfasurat in Anglia, unde Pakistanul a trecut peste infrangerea anteriorara devenind, suprinzator, castigatorul acestei editii. Liga I Indiana este in acest moment cea mai populara liga Twenty20 din lume (din punct de vedere al participarii si rating-ului TV)